Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Έκδοση ΑΦΜ από τη ΔΟΥ χωρίς αίτηση του δικαιούχου Τι διευκρινίζει η ΠΟΛ που εξέδωσε η ΑΑΔΕ

Έκδοση ΑΦΜ από τη ΔΟΥ χωρίς αίτηση του δικαιούχου
Τι διευκρινίζει η ΠΟΛ που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
20 Ιουλ 2018 - 09:15
Picture 0 for Έκδοση ΑΦΜ από τη ΔΟΥ χωρίς αίτηση του δικαιούχου
Του Γιώργου Λαμπίρη

Διευκρινιστική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η φορολογική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να αποδίδει ΑΦΜ σε φορολογούμενο ή μη φολογούμενο, αυτεπάγγελτα, χωρίς δηλαδή ο ίδιος να προσφύγει στην εφορία για να αιτηθεί την έκδοσή του, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τα απαιτούμενα διαθέσιμα στοιχεία

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση – ΠΟΛ 1123 –, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει, η φορολογική αρχή να έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση ύπαρξης φυσικού προσώπου, τα προσωπικά του στοιχεία, όπως το επώνυμο, το όνομα και όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση, κατά την οποία η επαγγελματική διεύθυνση ή η διεύθυνση κατοικίας αλλοδαπού προσώπου, δεν είναι διαθέσιμη κατά τη στιγμή απόδοσης του ΑΦΜ, οπότε σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η χώρα υπηκοότητας.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, θα πρέπει για να υπάρξει οίκοθεν (αυτεπάγγελτη) έκδοση του ΑΦΜ, να είναι γνωστή στη φορολογική αρχή πρέπει να έχει στη διάθεσή της την επωνυμία και την έδρα του.

Ποιος φέρει την ευθύνη της έκδοσης

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις η ευθύνη για την απόδοση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου μεταβιβάζεται σε οποιονδήποτε υπάλληλο του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ Α’ Αθηνών. Σημειώνεται ότι η σχετική βεβαίωση «Με Εντολή Διοικητή» υπογράφεται από τον ίδιο υπάλληλο και η συγκεκρινη μορφή ΑΦΜ ξεκινάει με τον αριθμό 5.

Πού στοχεύει η διαδικασία

Στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η είσπραξη απαιτήσεων από πρόσωπα που δεν βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκεινται σε φόρο και είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47 β του κώδικα ΦΠΑ και τους υποκείμενους στο φόρο που εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 47β και 47γ.

Επίσης, η απόφαση στοχεύει στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μη εγκατεστημένους στην Ε.Ε., που υπόκεινται στο φόρο και είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό καθεστώς ανάλογο με τα άρθρα 47β και 47γ άλλου κράτους μέλους.

Σε περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου, το Τμήμα ΣΤ ́ της Διεύθυνσης Ελέγχων αποστέλλει προηγούμενα στο κράτος μέλος εγγραφής αίτημα παροχής προσωπικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: