Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Δέσμευση Παπανάτσιου – Πιτσιλή για τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές Τι λέει στα Φορολογικά Νέα ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ

Δέσμευση Παπανάτσιου – Πιτσιλή για τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές
Τι λέει στα Φορολογικά Νέα ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ
19 Ιουλ 2018 - 09:10
Picture 0 for Δέσμευση Παπανάτσιου – Πιτσιλή για τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μεγάλος είναι ο όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται προς διόρθωση των αρχικών, όπως επισημαίνει στα Φορολογικά Νέα ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Bασίλης Καμπάνης. Ο ίδιος επιμένει στο γεγονός, ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, σε περίπτωση κατά την οποία, η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα και για την κατάργηση των προστίμων, έχουν δεσμευτεί προς τις ενώσεις των φοροτεχνικών, τόσο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, όσο και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Θυμίζουμε ότι κατά την ψήφιση του νόμου 4174 του 2013, προβλεπόταν μεταξύ άλλων και η επιβολή προστίμων τόσο για δηλώσεις ΦΠΑ, όσο και για τους παρακρατούμενους φόρους, καθεστώς το οποίο στην πορεία μεταβλήθηκε και σταμάτησε να ισχύει η επιβολή προστίμων για τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογικών επιβαρύνσεων.

«Απαραίτητη η κατάργηση της διάταξης»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, είναι απαραίτητο να καταργηθεί η διάταξη που ορίζει την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, καθώς και προστίμων της τάξεως των 250 και 500 ευρώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν με απλογραφικό και διπλογραφικό σύστημα αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρόστιμα αφορούν και σε τροποποιητικές δηλώσεις για την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, ο οποίος ακόμη δεν έχει εκδοθεί, καθώς και για το Ε3 αλλά και για τα αναδρομικά κατά περίπτωση. Η πλευρά των φοροτεχνικών σύμφωνα με τον κύριο Καμπάνη, ζητά την καθολική κατάργηση των προστίμων για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές, η προθεσμία των οποίων λήγει ταυτόχρονα με την προθεσμία υποβολής των αρχικών δηλώσεων στις 26 Ιουλίου.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος φορολογούμενος δεν έχει καταθέσει αρχική δήλωση, τότε το πρόστιμο είναι δεκτό. Ωστόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιβολή προστίμου για περιπτώσεις, στις οποίες έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: