Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αυξημένοι φόροι και αδυναμία μεταβίβασης για σφάλματα σε ανέκκλητες δηλώσεις Ε9 Το ζήτημα που έχει ανακύψει για μεγάλο αριθμό ακινήτων

Αυξημένοι φόροι και αδυναμία μεταβίβασης για σφάλματα σε ανέκκλητες δηλώσεις Ε9
Το ζήτημα που έχει ανακύψει για μεγάλο αριθμό ακινήτων
19 Ιουλ 2018 - 08:00
Picture 0 for Αυξημένοι φόροι και αδυναμία μεταβίβασης για σφάλματα σε ανέκκλητες δηλώσεις Ε9
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει στους φορολογούμενους, οι οποίοι επιχειρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ή μεταβιβάσεις ακινήτων, το ανέκκλητο στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, έχουν γίνει λάθη στα αναγραφόμενα στοιχεία, που σε πολλές των περιπτώσεων αυξάνουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η οποιαδήποτε διόρθωση ή ανάκληση των συγκεκριμένων δεδομένων και κατ’ επέκταση να αυξάνονται και οι επιβαλλόμενοι φόροι σε αυτά.

Τα συχνότερα λάθη

Τα συχνότερα σφάλματα που προκύπτουν επί της διαδικασίας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, είναι για παράδειγμα η καταχώρηση λανθασμένου ορόφου ή η λανθασμένη καταχώρηση της επιφάνειας του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα.

Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων αλλά και επιχειρήσεων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται δεύτερη αναγραφή με διόρθωση των στοιχείων, για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα συμβόλαια, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατη η διαγραφή του ακινήτου.

Ο νόμος ωστόσο έχει προβλέπει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να ανακληθούν.

Η πηγή των προβλημάτων

Όπως εξηγεί αναφορικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4446 του 2016, οι τροποποιητικές υποβάλλονται όταν κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει στη δήλωση ακινήτου, το οποίο είχε παραλείψει να δηλώσει ή δεν είχε αναγράψει σωστά τα στοιχεία του. Η διαδικασία με βάση το νόμο, προέβλεπε τη διενέργεια των τροποποιήσεων χωρίς την επιβολή προστίμου.

Ωστόσο από τις διορθώσεις έχουν προκύψει αρκετά σφάλματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμβόλαια, στα οποία μπορεί να πληρώνει κάποιος ακόμα και 20.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ ετησίως, όπως σημειώνει ο κύριος Καμπάνης.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη αρκετές παρεμβάσεις προς τη φορολογική αρχή και το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μειωθούν τα ποσά που βεβαιώνονται σε φόρους επί των συγκεκριμένων ακινήτων, όταν έχει προηγηθεί κάποιο σφάλμα αυτής της μορφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: