Ρεκόρ κατασχέσεων το 2018
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μπορεί η οικονομία να βρίσκεται σε δειλή φάση ανάκαμψης, μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μειώσεις φόρων, όμως η κατάσταση για τους φορολογούμενους δεν δείχνει να έχει βελτιωθεί. Τα στοιχεία από την φορολογική διοίκηση μόνο βελτίωση δεν δείχνουν για την κατάσταση των φορολογούμενων και τον αγώνα τους έναντι της υπεροφορολόγησης. Ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μήνα με τον μήνα αυξάνεται και τον Σεπτέμβριο έφτασε σε ύψος ρεκόρ.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στους 1.148.583 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 5.275. Και αν αυτή η αύξηση μοιάζει μικρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 453.509! Και όσο και αν αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση των λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης για την επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, είναι βέβαιο ότι οφείλεται και την δραματική αύξηση της φορολόγησης, καθώς αυτό ήταν το βασικό μέσο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αντί της μείωσης των δημοσίων δαπανών.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων είναι δραματικός αφού ο αριθμός των φορολογούμενων ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους επτά φορολογούμενους έχει ουσιαστικά μπει στη μαύρη λίστα της εφορίας και ζει υπό το βάρος των κατασχέσεων, όπως είναι η δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών.
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης
Η φορολογική διοίκηση επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που περιλαμβάνουν:
-Την κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet.
-Την κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.
-Τη δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη.
-Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου