Δεν τράβηξε το πρόγραμμα που έκανε τα μπλοκάκια... μισθωτούς
Δεν έτυχε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος το πρόγραμμα για τη μετατροπή της απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σε μισθωτή. Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση. Πόσα χρήματα θα διατεθούν έως το 2020.
Δραστικό περιορισμό των ωφελούμενων του προγράμματος που αφορά τη μετατροπή της απασχόλησης με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς, προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «πολυδιαφημίστηκε» τον Οκτώβριο του 2017, καθώς θα αφορούσε δυνητικά 40.000 ωφελούμενους. Προϋπόθεση, οι εργοδότες να δεχτούν να μετατρέψουν την απασχόληση με «μπλοκάκι» σε μισθωτή.
Η νέα απόφαση έρχεται ένα χρόνο μετά και ρίχνει τους ωφελούμενους σε μόλις 2.000 άτομα. Αντίστοιχα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του προγράμματος, από τα 156,8 εκατ. ευρώ, σε 10 εκατ., εκ των οποίων μόλις 300.000 ευρώ θα δοθούν εντός του 2018.
Το πρόγραμμα επιδότησης με έως και 350 ευρώ τον μήνα, των εργοδοτών που θα δεχθούν να μετατρέψουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε μισθωτούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, είχε εξαγγείλει πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, το καλοκαίρι του 2017.
Ήρθε, δε, να «καλύψει» το φαινόμενο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, που στο παρελθόν είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς στηρίχθηκε στην παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.
Αυτό είναι βέβαια και το ουσιαστικότερο πρόβλημα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο εκ του αποτελέσματος, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργοδότες. Και αυτό, γιατί ενώ αναγνωρίζει ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της υποκατάστασης της μισθωτής εργασίας με την ψευδο-αυτοαπασχόληση, δεν επιβάλλει την εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Πριμοδοτεί όσους παρανομούν, υπό την προϋπόθεση να μετατρέψουν την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία.
Έτσι, με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από τον Οκτώβριο του 2018, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα περιορίζεται δραστικά. Από το αρχικό κονδύλι της τάξης των 156,8 εκατ. ευρώ, απομένουν μόλις 10 εκατ. ευρώ ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι του μειώνονται από τις 40.000 σε μόλις 2.000.
Ειδικότερα, για το 2018 προβλέπονται 300.000 ευρώ (έναντι 60 εκατ. ευρώ), για το 2019 θα δοθούν 2 εκατ. ευρώ (αντί για 60 εκατ. ευρώ) και για το 2020 προβλέπονται 7,7 εκατ. ευρώ (αντί για 36,8 εκατ. ευρώ).
Στην υπουργική απόφαση μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν ότι η μείωση των κονδυλίων οφείλεται στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης και ανακατανομής των προϋπολογισθεισών δαπανών κατ’ έτος έως το 2020, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτών προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης.
Όπως και στην αρχική εκδοχή του, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με υποχρέωση των εργοδοτών να διατηρήσουν τον εργαζόμενο στη θέση του για άλλους 6 μήνες.
Όσο για την επιδότηση, αυτή αφορά τις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για διάστημα 12 μηνών, καθώς και των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα απασχόλησης και με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου