Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Χωριστές δηλώσεις: Το κενό με αφορολόγητο, τεκμήρια, ληξιπρόθεσμες οφειλές Αναγκαία κρίνεται η παροχή διευκρινίσεων

Χωριστές δηλώσεις: Το κενό με αφορολόγητο, τεκμήρια, ληξιπρόθεσμες οφειλές
Αναγκαία κρίνεται η παροχή διευκρινίσεων
07 Δεκ 2018 - 09:02
Picture 0 for Χωριστές δηλώσεις: Το κενό με αφορολόγητο, τεκμήρια, ληξιπρόθεσμες οφειλές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Με συγκεκριμένα ζητήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα τα ζευγάρια, τα οποία θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε ξεχωριστές δηλώσεις, με τη συγκεκριμένη δυνατότητα, που αναμένεται να καθιερωθεί και νομοθετικά, καθώς επίκειται η ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι λάβουν αυτή την απόφαση θα πρέπει να συνυπολογίσουν την επόμενη μέρα σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων. Μέχρι πρότινος στις κοινές δηλώσεις υπήρχε αλληλοκάλυψη σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέλη του ζευγαριού δεν εμφάνιζε πραγματικά εισοδήματα, αλλά είχε στο όνομά του – για παράδειγμα - κάποιο ακίνητο. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει στο εξής με την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων, τι θα συμβεί, και εάν θα επιβάλλεται πρόστιμο για όποιον προβεί σε φορολογική δήλωση και δεν καλύπτονται τα τεκμήρια ή εάν θα υπάρξει οικογενειακή κάλυψη των τεκμηρίων σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σημαντική παράμετρος είναι και αυτή των επιδομάτων. Σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέλη του ζευγαριού που καταθέτει δήλωση χωριστά, δεν καλύπτει το τεκμήριο, το ποσό που λαμβάνει ως επίδομα, μπορεί να ληφθεί υπόψιν ως τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογηθεί.

Μέχρι στιγμής επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβαίνει όταν κάποιος από τους συζύγους ή συμβίους, παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, για ληξιπρόθεσμα ποσά που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, δεν έχει γνωστοποιηθεί, εάν θα δεσμεύεται ο λογαριασμός και των δύο σε περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης ή μόνο ο λογαριασμός του ενός.

Ζήτημα προκύπτει και στην περίπτωση του αφορολογήτου. Θυμίζουμε ότι στις κοινές δηλώσεις, υπήρχε αλληλοκάλυψη εισοδημάτων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όταν ο ένας από τους δύο συζύγους δεν συμπλήρωνε το αφορολόγητο και ο άλλος είχε πλεόνασμα. Προς το παρόν όμως παραμένει ασαφές, τι θα συμβαίνει και όταν κάποιος από τους δύο έχει έλλειμμα στο ποσό του αφορολογήτου, εάν το έλλειμματικό ποσό θα καλύπτεται από το πλεόνασμα του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: