Νόμος Κατσέλη: Το «παζάρι» με τους θεσμούς και η αγωνία των δανειοληπτών
Οι αλλαγές κρίνονται από τους θεσμούς ως άκρως απαραίτητες για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.
Ακόμη μένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη και το «παζάρι» έχει ήδη ξεκινήσει για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο εν λόγω καθεστώς.
Με στοιχεία τέλους α' εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι «υπόθεση» του νόμου Κατσέλη.
Με δεδομένο ότι η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών προέβλεπε την παύση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι θεσμοί δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικοί σε ενδεχόμενη παράταση με τις ισχύουσες προϋποθέσεις.
Το επιχείρημα τους είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά και την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο ανακάμπτει και επομένως ένας νόμος που είχε ως στόχο να δώσει λύσεις στην περίοδο της κρίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεδομένης μάλιστα της ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Οι αλλαγές κρίνονται από τους θεσμούς ως άκρως απαραίτητες για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων με αιχμή του δόρατος τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών αρκετοί από τους οποίους, με ψευδή στοιχεία, βρίσκουν «καταφύγιο» στο νόμο ώστε να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους.
Τι μελετάται
Ως βάση υπολογισμού για την προστασία της πρώτης κατοικίας μελετάται να είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα. Οι διοικήσεις των τραπεζών εισηγούνται η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει για τον άγαμο τα 75.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 100.000 ευρώ για μια πολυμελή οικογένεια.
Το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων των δανειοληπτών που σήμερα λαμβάνονται υπόψιν συνδυαστικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, καθώς κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά. Έτσι προτείνεται το όριο ετήσιου εισοδήματος για ένα άγαμο δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ και να φτάνει για μια πολύτεκνη οικογένεια στα 24.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου