Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Με 32 δισ. ευρώ «πλήρωσαν» οι φορολογούμενοι τις τράπεζες

Με 32 δισ. ευρώ «πλήρωσαν» οι φορολογούμενοι τις τράπεζες

Οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν επενδύσει στις τράπεζες μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων, τεράστια ποσά. Έχουμε ένα σύνολο 45 δις ευρώ , από τα οποία έχουν ανακτηθεί περί τα 3,5 δις ευρώ. Ακόμη και αν απομονώσουμε τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες , το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 32 δις ευρώ περίπου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν κρύβει τα λόγια του. Λέει τα πράγματα και το όνομά τους. Για αυτό ίσως και η πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάρτιν Τζούρντα από την ανάληψη των καθηκόντων του, «θάφτηκε» κυριολεκτικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Μια αιτία που θα πιθανολογούνταν, ότι οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν ...αντέχουν μια δημοσιογραφική επιτυχία , ενός άλλου μέσου ενημέρωσης. Ίσως όμως , η αλήθεια να κρύβεται αλλού: Διότι η συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , στην Ευγενία Τζώρτζη και στην «Καθημερινή» , λέει πολλές αλήθειες για την σημερινή κατάσταση των τραπεζών, αλλά και για τις ευθύνες πολλών πλευρών που οδήγησαν στην ουσιαστική απαξίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Παραθέτουμε αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ Τζούρντα, ανά επί μέρους ερώτηση:
Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων:
Εξετάσαμε τα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και το ιταλικό μοντέλο και καταλήξαμε με την βοήθεια της Black Rock σε μια πρόταση η οποία όμως στην φάση εκείνη βρήκε την αντίθεση του ΔΝΤ, που εναντιώθηκε στη σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση. Για τον ίδιο λόγο ήταν επίσης πολύ επιφυλακτική η ΕΚΤ και έτσι αποφασίστηκε να μην αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία, μέχρι το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα.
Φθάσαμε έτσι στον Σεπτέμβριο, όπου αποφασίσαμε με τον κ. Τσακαλώτο να δουλέψουμε ξανά στις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης. Η κυβέρνηση, έχει αναγνωρίσει τα οφέλη της . Με βάση τους υπολογισμούς μας, στο ειδικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα μπορούσαν να μεταφερθούν 15 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν ουσιαστικά 5 δις ευρώ αλλά σταδιακά και ανάλογα πάντα με την σύνθεση των δανείων που θα μεταφέρονταν σε αυτό το σχήμα.
Πως προσεγγίζουν οι τράπεζες τη λύση:
Το σχήμα μπορεί να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση για όποια τράπεζα θελήσει να ενταχθεί και για το ύψος των NPEs που επιλέξει. Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, προκύπτει ότι η Eurobank και η Πειραιώς είναι πιο έτοιμες να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.
Πως παρακάμπτεται το πρόβλημα της χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού Δημοσίου:
Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, αυτό που θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης είναι η μεθοδολογία η οποία στο βαθμό που θα γίνει δεκτή από τους διεθνείς επενδυτές , η κρατική εγγύηση δεν είναι απαραίτητο να πληροί αυτό το κριτήριο. Άρα το χαρτοφυλάκιο που θα μεταφερθεί στο SPV πρέπει να αποτελείται από δάνεια με εξασφαλίσεις όπως είναι μόνο τα στεγαστικά δάνεια , αλλά και δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν σήμερα σημαντικό βάρος για τις τράπεζες.
Τα οφέλη της πρότασης και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος:
Η πρόταση της ΤτΕ βασίζεται στη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που είναι ένα σημαντικό θέμα για τις τράπεζες ,γιατί είναι σαφές ότι είναι μια φορολογική απαίτηση και ότι δεν είναι πραγματικά κεφάλαια. Πιστεύουμε ότι , ο αναβαλλόμενος φόρος πρέπει να μειωθεί και να μεταβληθεί σε πραγματικό κεφάλαιο για τις τράπεζες. Πιστεύουμε ότι, και οι δύο προτάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Αντίθετα , δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αναλωθούμε σε πολυάριθμες επιλογές , που αποπροσανατολίζουν και μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στους επενδυτές.
Κατά πόσο η πρόταση οδηγεί τις τράπεζες σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου:
Δεν οδηγεί σε αυξήσεις κεφαλαίου και επιπλέον δεν απομειώνει την αξία της επένδυσης για τους υφιστάμενους μετόχους , δηλαδή και των φορολογουμένων , υπέρ των οποίων το Ταμείο λειτουργεί.
Αλλά ο επικεφαλής του ΤΧΣ λέει και άλλα ενδιαφέροντα στη συνέντευξη του και κυρίως πως θα πρέπει να «πορευθούν» στο μέλλον οι τράπεζες . Για αυτό και θα επανέλθουμε, αύριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: