Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Φορολογικός χειρισμός αμειβομένων με τίτλο κτήσης βάσει Ν. 4172/2013

Όσα πρέπει να ξέρουν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τον τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης).
Σύμφωνα με το άρθρ. 39 παρ.1 του Ν.4308/2014 (ΕΛΠ) και τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1003/2014 άρθρο 39 ορίζεται ότι δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού:
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως (π.χ. φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι, αντιπρόσωποι πωλητές, μεταφραστές κ.λπ.).
- Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία ευκαιριακά πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.
Ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που δεν ασκείται κατά σύστημα και αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά όπως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης κ.λπ..
Σύμφωνα με τα ΕΛΠ και την ΠΟΛ.1003/2014, το σχετικό παραστατικό (τίτλος κτήσης) θα πρέπει να αναφέρει:
α) Την ημερομηνία έκδοσης
β) Την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του αντισυμβαλλόμενου
γ) Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών
δ) Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών
ε) Την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, και το συνολικό ποσό της συναλλαγής
στ) Το είδος και το ποσό τυχόν φορολογικών επιβαρύνσεων και χαρτοσήμου
ζ) Το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ Ε.Φ.Κ.Α.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1047/2015, με τις διατάξεις της περ.β' παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013 ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών. 
Τέτοια παραδείγματα ήταν οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολούμενους όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.λπ. που συμμετέχουν σε εργασίες όπως έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.
Σε όλες τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. β παρ.2 άρθρου 12 του Ν.4172/2013, διενεργείται παρακράτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του Ν.4172/2013. Για την παρακράτηση φόρου σε καθαρές αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές ορίζεται συντελεστής παρακράτησης φόρου 20% στο καταβαλλόμενο ποσό και αποδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 άρθρου 60 Ν.4172/2013.
Όσον αφορά στη φορολογία χαρτοσήμου, με βάση την παρ.6 του άρθρ.15ε του Κ.Τ.Χ. σε συνδυασμό με το άρθρ.32 παρ.4α του ίδιου νόμου και την ΠΟΛ.44/1987, οι αμοιβές τρίτων για τις οποίες εκδίδεται τίτλος κτήσης, υπόκειται σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3,6%.
Μισθωτοί
Μισθωτός με υφιστάμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας μπορεί να λάβει αμοιβή για κάποια έκτακτη απασχόληση και με την επιφύλαξη των διατάξεων για την εξαρτημένη εργασία, η αμοιβή αυτή θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του άρθρ.39 παρ. 1 του Ν.4308/2014 ως ευκαιριακή και παρεπόμενη απασχόληση. Για την αμοιβή αυτή, ο αντισυμβαλλόμενος του μισθωτού θα εκδώσει τίτλο κτήσης όπου θα παρακρατήσει φόρο 20%, χαρτόσημο 3,6% και τις σχετικές ασφαλιστικές εισφορές. Σ’ αυτή την περίπτωση ο μισθωτός θα θεωρήσει την αμοιβή του ως αμοιβή από μισθωτή εργασία.
Ελεύθερος επαγγελματίας
Στη περίπτωση που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας, με υφιστάμενες συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών με διάφορα πρόσωπα, λάβει αμοιβή για εργασία που εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων του ελεύθερου επαγγελματία τότε δεν μπορεί να εκδοθεί τίτλος κτήσης. Στην περίπτωση που η εργασία αυτή δεν εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων του ελεύθερου επαγγελματία, τότε η εργασία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ευκαιριακή και παρεπόμενη και να εκδοθεί τίτλος κτήσης. Σε αυτή την περίπτωση το σύνολο των εισοδημάτων του θα θεωρηθούν ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε επίπεδο Ετήσιας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος ισχύει η διάταξη του άρθρου 15 παρ.1. Σύμφωνα με αυτή, το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
eisodima forologikos sintelestis
Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο και την παράγραφο 1 του άρθρου 16. Εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 16 του Ν.4172/2013, για το φορολογικό έτος 2018: «1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου», ενώ σύμφωνα με τη παράγραφο 2 του ανωτέρω άρθρου: «2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.»
Ασφαλιστικές εισφορές
Σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 55 του Ν.4509/2017, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του Ν.4578/2018, τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του Ν.4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4578/2018, και για υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ.2 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει.
Συνεπώς, τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά ύψους 13,33% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη (6,45% για παροχές σε είδος και 0,45% για παροχές σε χρήμα).
Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων επιβαρύνσεων (χαρτόσημο).
Οι τίτλοι κτήσης συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις με την ένδειξη «Μη υπόχρεος».
Πέτρος Μάντης
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2018 – Τι πρέπει να προσέξουμε

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις των επαγγελματιών είναι η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
Με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις επιδιώκεται η διασταύρωση των συναλλαγών μεταξύ αντισυμβαλλομένων και ο εντοπισμός τυχόν αποκλίσεων στα δηλωθέντα φορολογικά στοιχεία μεταξύ πελατών και προμηθευτών.
Οι βασικές αποφάσεις και εγκύκλιοι με τις οποίες δίνονται οδηγίες σχετικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι η ΠΟΛ.1022/2014 και η ΠΟΛ.1078/2014.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τη σχετική υποχρέωση.
Έκταση εφαρμογής
Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθρο 21 Ν. 4172/2013) καθώς και όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, όπως Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σωματεία, ιδρύματα, λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα κ.λπ. για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Συναλλαγές που περιλαμβάνονται
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1078/2014, στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων περιλαμβάνονται τα κατωτέρω στοιχεία:
- Τα τιμολόγια, «χρεωστικά» και πιστωτικά.
- Οι εκκαθαρίσεις για την πώληση ή για την αγορά για λογαριασμό τρίτου.
- Τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται με τιμολόγια, όπως, συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, έγγραφα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ..
- Οι τίτλοι κτήσης που εκδίδονται για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή από αρνούμενο έκδοσης.
- Οι αποδείξεις λιανικής (συγκεντρωτική εγγραφή).
- Τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται για τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών.
Εξαιρετικά, για τα φορολογικά στοιχεία για τις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις αγορές ύδατος μη ιαματικού και τη λήψη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι λήπτες των σχετικών παραστατικών υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του εκδότη.
Συναλλαγές που δεν περιλαμβάνονται
Αντίθετα, στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων δεν περιλαμβάνονται οι κατωτέρω συναλλαγές:
- Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή.
- Ενοίκια ακινήτων εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α..
- Πωλήσεις εισιτηρίων όλων των μεταφορικών μέσων (συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων).
- Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια.
- Συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (στις περιπτώσεις που εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία).
- Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών.
- Αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών.
- Έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις) και ασφαλιστικές εισφορές.
- Γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων.
- Μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών κ.λπ. στα μέλη τους.
- Τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες.
- Ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα.
- Κοινόχρηστες δαπάνες.
- Πωλήσεις λαχείων.
Περιεχόμενο καταστάσεων και Τρόπος καταχώρισης
Το περιεχόμενο των καταστάσεων παραμένει ίδιο και φέτος. Έτσι στις σχετικές καταστάσεις καταχωρίζονται:
α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή
β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων
γ) Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.
δ) Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή
ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές)
Όσον αφορά τον τρόπο καταχώρισης, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών καταχωρίζονται ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλομένου, με μία κατ’ ελάχιστο εγγραφή, κατά περίπτωση:
i. Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που επέχει θέση τιμολογίου που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπο που διαθέτει Α.Φ.Μ. στο εσωτερικό της χώρας.
ii. Τα πιστωτικά τιμολόγια που αφορούν συναλλαγές με τα ανωτέρω πρόσωπα.
Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), καταχωρίζονται με μία εγγραφή ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΠΟΛ 1022/2014 .
Οι λιανικές πωλήσεις υποβάλλονται ως κάτωθι:
α) Για τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, που εκδίδονται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων), συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, καθώς και φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν για αυτοπαραδόσεις αγαθών ή ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών, υποβάλλονται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου στην επιλογή <<Χωρίς ταμειακή>>
β) Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), υποβάλλονται ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών στην επιλογή <<Όλες οι ταμειακές>> ή <<Χωρίς ταμειακή>> (ΠΟΛ 1092/2015).
γ) Όμοια υποβάλλονται και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών σε ιδιώτες στην επιλογή <<Χωρίς ταμειακή>> .
Οι πιστωτικές Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών συμψηφίζονται με τις χειρόγραφες και τις εκτός ταμειακής συναλλαγές και υποβάλλονται στην επιλογή <<Χωρίς ταμειακή>>.
δ) Τα παραστατικά αντίστροφης αξίας αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή.
Εκδοθέντα παραστατικά, που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών από αντισυμβαλλόμενους, οι οποίοι στερούνται Α.Φ.Μ. (οι γνωστοί τίτλοι κτήσης ) θα πρέπει, επίσης, να συμπεριληφθούν στις σχετικές καταστάσεις προμηθευτών, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ..
Επισημαίνεται ότι, μηδενικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών δεν υποβάλλονται. Σε κάθε περίπτωση, ο επαγγελματίας θα πρέπει να ελέγχει μήπως κάποιος αντισυμβαλλόμενος έχει δηλώσει συναλλαγές στον Α.Φ.Μ. του, που ο ίδιος δεν έχει συμπεριλάβει, γεγονός που θα δημιουργήσει απόκλιση στο σύστημα.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ 1078/2014
Αξία εγγυοδοσίας
Όταν δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών δεν περιλαμβάνεται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών
Όταν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία του τιμολογίου, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών καταχωρίζεται η αξία της συναλλαγής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό της εγγυοδοσίας.
Ασφαλιστικοί σύμβουλοι
Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι υποβάλλουν καταστάσεις πελατών και προμηθευτών και για τις αμοιβές - προμήθειες που λαμβάνουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους ασφαλιστικούς πράκτορες, τους μεσίτες ασφαλειών κ.α.
Εκτελωνιστές
Το ποσό της δαπάνης που τυχόν αναγράφεται στο τιμολόγιο του εκτελωνιστή, με βάση την κατάσταση που συντάσσει για τα έξοδα που ενεργεί για λογαριασμό του πελάτη του, δεν περιλαμβάνεται στην αξία της συναλλαγής που καταχωρίζεται στις καταστάσεις πελατών του εκτελωνιστή.
Ο εκτελωνιστής καταχωρίζει στις καταστάσεις πελατών μόνο την προμήθεια που λαμβάνει από τον πελάτη.
Ασφαλιστικές Αποζημιώσεις
Η καταβολή αποζημιώσεων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, οι αντισυμβαλλόμενοι καταχωρούν και τις αποζημιώσεις αυτές, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
Έξοδα κίνησης
Είναι εκείνα που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων (για τους σκοπούς της επιχείρησης και μόνο ) και σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί στο όνομα της επιχείρησης, καταχωρίζονται στις καταστάσεις προμηθευτών της επιχείρησης, ανά εκδότη των στοιχείων αυτών, ενώ οι δαπάνες με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, στα οποία δεν αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. της επιχείρησης καταχωρούνται, συγκεντρωτικά, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Επιχειρήσεις μεταπώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
Για τις επιχειρήσεις μεταπώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για τις οποίες ο αποδοτέος Φ.Π.Α. υπολογίζεται με το ειδικό καθεστώς του άρθρου 45 Ν. 2859/2000, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται τόσο από τον πωλητή των αγαθών (επιχείρηση μεταπώλησης) όσο και από τον αγοραστή αυτών, για τη συνολική αξία που εμφανίζεται στο εκδοθέν φορολογικό στοιχείο.
Φορολογικός αντιπρόσωπος
Ο φορολογικός αντιπρόσωπος με εντολέα είτε από κοινοτική χώρα είτε από τρίτη χώρα, δεν υποβάλλει καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, για τις συναλλαγές των εντολέων του με πελάτες τους στο εσωτερικό της χώρας, ανεξάρτητα αν εκδίδει ο ίδιος τα φορολογικά στοιχεία για την απόδοση του Φ.Π.Α. των εντολέων του ή δέχεται στοιχεία δαπανών που έχουν εκδοθεί στο όνομα των εντολέων του.
Επίσης δεν είναι υπόχρεος στη υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών για την τυχόν προμήθειά που λαμβάνει από τους εντολείς του (αλλοδαπά πρόσωπα).
Αγρότες ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
Αγρότες ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα) μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους.
Τρόπος υποβολής
Η υποβολή των καταστάσεων πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου, ή με τη χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας (web service)στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών και οι καταστάσεις μπορούν να υποβληθούν είτε ενιαία για την έδρα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είτε για την έδρα και κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά. Υπάρχει η δυνατότητα εξουσιοδότησης σε τρίτο πρόσωπο (λογιστή) μέσω του TAXISnet ακολουθώντας την ηλεκτρονική διαδρομή : Ο Λογαριασμός μου / Εξουσιοδοτήσεις / Διαχείριση δηλώσεων Κ.Β.Σ. προκειμένου εκείνος να υποβάλλει τη συγκεντρωτική κατάσταση για λογαριασμό του επαγγελματία.
Διασταυρώσεις και εκκαθάριση
Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις – δηλαδή επί της ουσίας, οι διαφορές μεταξύ πελατών και προμηθευτών όσον αφορά τα δηλωθέντα φορολογικά στοιχεία στις μεταξύ τους συναλλαγές – αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης.
Όλες οι συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας πρέπει να υποβάλλονται. Ωστόσο, δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.
Για τα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τη 15η Μαΐου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
Προθεσμία υποβολής
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1033/2018, για τα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, οι καταστάσεις φορολογικών στοιχειών, για διασταύρωση πληροφοριών υποβάλλονται μέχρι τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. Για το έτος 2018 η προθεσμία για τη σχετική υποχρέωση είναι έως την 1η Απριλίου 2019 δεδομένου ότι η 31η Μαρτίου είναι Κυριακή.
Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1252/2015, για κάθε παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), καθώς και φορολογικής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα (όπως είναι οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών), επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ. Τέλος με την ΠΟΛ.1026/2018 διευκρινίστηκε ότι αναφορικά με τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών για οποιαδήποτε μεταβολή στις καταστάσεις αυτές, που επέρχεται μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους, το πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ επιβάλλεται ανά εκπρόθεσμη δήλωση και όχι με βάση το πλήθος των μεταβαλλόμενων στοιχείων.
Πέτρος Μάντης
Λογιστής - Φοροτεχνικός


Δεν υπάρχουν σχόλια: