Ποιες τραπεζικές κάρτες μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της Εφορίας
Διασταυρώσεις στοιχείων από τις τράπεζες και στοχευμένοι έλεγχοι στη συνέχεια. Το project «κάρτες αλλοδαπής» που χρησιμοποιούνται επί μακρόν στην Ελλάδα. Τι έχει εντοπιστεί και πού στοχεύουν οι φορολογικές αρχές.
Τις κινήσεις τραπεζικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αλλά χρησιμοποιούνται με μεγάλη συχνότητα στην Ελλάδα βάζει στο μικροσκόπιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε έναν έλεγχο τον οποίο θα «τρέξει» για πρώτη φορά και αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επεξεργαστούν τα στοιχεία κινήσεων τραπεζικών καρτών αλλοδαπής στην Ελλάδα. Πίσω από τη χρήση τους μπορεί να μην υπάρχει τίποτα, παρά μόνο φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι απλώς χρησιμοποιούν τις κάρτες τους στην Ελλάδα. Το σκηνικό αλλάζει όμως εάν προκύψει ότι ο χρήστης έχει δηλώσει φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, αλλά χρησιμοποιεί τις κάρτες του στην Ελλάδα για διάστημα το οποίο υπερβαίνει τους έξι μήνες. Πολλαπλάσια δε, εάν μέσω των καρτών καταναλώνονται στην Ελλλάδα μεγάλα ποσά με αυξημένη συχνότητα χρήσης.
Κάθε χρόνο, οι τράπεζες αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, συνήθως έως το τέλος Μάρτη, τα στοιχεία κίνησης τραπεζικών καρτών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία επομένως για τα προηγούμενα χρόνια ήδη βρίσκονται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού και για το 2018, εάν δεν έχουν ήδη αποσταλεί, αναμένονται εντός των ημερών.
Στη βάση αυτών των στοιχείων, θα επιχειρηθεί ένα πρώτο σκανάρισμα, αναζητώντας τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι κάτοχοί τους δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται για παράδειγμα να κάνουν χρήση σημαντικών ποσών μέσω των καρτών τους στην Ελλάδα για διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες. Η συχνότητα των κινήσεων, το ύψος των δαπανών μέσω καρτών και η εμφάνιση πληρωμών για διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες, θα συνθέσουν μια πρώτη «μαγιά» για στοχευμένους ελέγχους στη συνέχεια.
Εννοείται, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του ελεγκτικού μηχανισμού, ότι ο έλεγχος δεν θα εστιαστεί σε δαπάνες του 500άρικου. Αν όμως εμφανίζονται αλλεπάλληλες πληρωμές εντός Ελλάδας με χρήση καρτών αλλοδαπής για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλα ποσά, το σκηνικό μπορεί να αλλάζει. Και πάλι μπορεί οι πληρωμές να είναι απολύτως «καθαρές» . Αλλά αυτό θα προκύψει μετά τη διενέργεια των διασταυρώσεων στοιχείων, που ενδέχεται να βγάλουν στον αφρό μεγάλα «ψάρια».
Τι θα μπορούσαν να δείξουν οι διασταυρώσεις; Πιθανόν, περιπτώσεις φορολογουμένων που δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, επομένως για τα εισοδήματά τους φορολογούνται στο εξωτερικό, αλλά αναλώνουν μεγάλα ποσά εντός Ελλάδας για οκτώ μήνες για παράδειγμα, υποδεικνύοντας ενδεχομένως ότι δεν είναι πραγματικά φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν πιλοτικά εντός των επόμενων ημερών και στόχος είναι να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου τα ευρήματα, εφόσον προκύψουν, να οδηγήσουν σε διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.
Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος.
2. Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
3. Πρέπει να δηλώσουν την αλλαγή φορολογικής τους κατοικίας. Αλλιώς φορολογείται ένας κάτοικος Ελλάδος και αλλιώς ένας Έλληνας που είναι όμως κάτοικος εξωτερικού. Η αλλαγή αυτή γίνεται κυρίως με τη μεταφορά του ΑΦΜ στη ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού.
4. Τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, κατοικίες κ.λπ. δεν εφαρμόζονται για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Επίσης δεν εφαρμόζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. δαπάνη αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους, απόσβεση δανείων κ.λπ.), προκειμένου για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που ο κάτοικος εξωτερικού αποκτά πραγματικό εισόδημα (ανεξαρτήτως κατηγορίας εισοδήματος) στην Ελλάδα, πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων.
5. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται μόνο για εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα οι κάτοικοι εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου