Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Δύο αγκάθια στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Δύο αγκάθια στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Πού «κολλάει» το εγχείρημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Γιατί ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θέλουν το Ταμείο «μέσα στο παιχνίδι» και στη μεταμνημονιακή περίοδο. Πότε και πώς θα κριθούν οι εξελίξεις.
Δύο αγκάθια στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Δύο εμπόδια θα πρέπει να προσπεράσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βάλει σε τροχιά άμεσης εφαρμογής το σχέδιο εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το πρώτο σχετίζεται με τη συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σχετίζεται με την ανάγκη ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης να κρατήσουν μέσα στο παιχνίδι της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ισχυρή φωνή. Σχετικά μηνύματα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν σταλεί από ορισμένα κράτη-μέλη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα. «Είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές αν χρειάζεται», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο.
Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι -συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ESM- πολλαπλάσιου κόστους (4,8% μέσο επιτόκιο), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή (ΔΝΤ) κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM). Η Ελλάδα βεβαίως μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα, ζητώντας «εξαίρεση» από τον ESM όπως έκανε και η Πορτογαλία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης, αμέσως μετά τη λύση της «εκκρεμότητας» εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό (ατύπως), προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι τα 16 προαπαιτούμενα του δεύτερου γύρου ενισχυμένης εποπτείας έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους.
Παρότι η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (το cash buffer υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ), πληροφορίες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν πως ορισμένα κράτη-μέλη του Eurogroup (και του ESM) δεν θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, παρά μόνο σε μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο (έως 5 δισ. ευρώ), καθώς εξακολουθούν να επιθυμούν την «παρουσία» του Ταμείου στην Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: