Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για 8,9 εκατ. φορολογούμενους Σε λειτουργία η e-εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις - Oι 7 αλλαγές στο Ε1

Προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για 8,9 εκατ. φορολογούμενους

Σε λειτουργία η e-εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις - Oι 7 αλλαγές στο Ε1
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 12:40
 
UPD:13:59
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Τέθηκε χθες σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018. Περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται έως το τέλος Ιουνίου να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι φόροι που αναλογούν και να βεβαιωθεί τυχόν επιπλέον οφειλή ή τυχόν υποχρέωση του Δημοσίου για επιστροφή ήδη προκαταβληθέντων φόρων.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/eisodima/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3 η ΑΑΔΕ λειτουργεί από χθες υπηρεσία μέσω της οποίας κάθε φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2018, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Επιπλέον, μέσω της ίδιας εφαρμογής, μπορεί να υποβληθεί αρχική εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα των ετών 2015, 2016 και 2017. Ο φορολογούμενος μπορεί επίσης να δει και να εκτυπώσει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός του και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.
Σημειώνεται ότι, όπως ήδη έχει επισημάνει η «Ν», φέτος θα ισχύσουν σημαντικές αλλαγές επί της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων, καθώς για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα στους εγγάμους να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, χωριστές δηλώσεις.
Όσον αφορά το βασικό έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, φέτος έχουν επέλθει αλλαγές στα παρακάτω 7 σημεία:
1) Στο κάτω μέρος του πίνακα 1, στην 1η σελίδα του εντύπου, όπου αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου, προστέθηκε νέα ένδειξη για όσους συζύγους έχουν επιλέξει την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Δίπλα από την φράση «χωριστή δήλωση συζύγων», ο σύζυγος που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υποβάλει χωριστή δήλωση πρέπει να κλικάρει πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» και στη συνέχεια να αναγράψει τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου.
2) Από τον πίνακα 2 της 1ης σελίδας, όπου δηλώνονται διάφορα πληροφοριακά στοιχεία, απαλείφθηκε η παράγραφος που περιείχε την ερώτηση «Εμπίπτετε στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010;».
3) Από τον πίνακα 4Α στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις απαλείφθηκαν οι παράγραφοι και οι κωδικοί όπου προσυμπληρώνονταν από την ΑΑΔΕ οι φόροι που αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα.
4) Στον πίνακα 4Γ2, όπου δηλώνεται το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προστέθηκε παράγραφος 13 και οι κωδικοί 607-608, στους οποίους πρέπει να αναγραφεί ο φόρος που προσδιορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.δ. 1146/1972.
5) Στον πίνακα 5, στην παράγραφο 2δ, στην 3η σελίδα, όπου δηλώνονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, προστέθηκε νέα ένδειξη για να δηλωθούν τα ποσά δαπάνης για τα ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια, τα οποία θεωρούνται πλέον τεκμήρια.
6) Στον πίνακα 6 στην 4η σελίδα προστέθηκε νέα παράγραφος 17 και οι κωδικοί 435-436, όπου πρέπει να αναγραφούν τα μη εισαχθέντα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975.
7) Από τον πίνακα 7 της 4ης σελίδας, όπου αναγράφονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο, τροποποιήθηκαν οι ενδείξεις στις οποίες αναγράφεται το ποσό της επένδυσης για κινηματογραφικές ταινίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: