Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Πιο κοντά έρχεται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Πιο κοντά έρχεται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

«Κατανόηση» από τους θεσμούς για την κατάθεση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γεφυρώθηκαν τις τελευταίες ώρες οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Πιο κοντά έρχεται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις των θεσμών αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας διαδέχθηκε η «κατανόηση».
Στο βαθμό όπου σταδιακά αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες ενστάσεις των δανειστών επί του νομοσχεδίου για την προστασία της α’ κατοικίας, συμπληρώνουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στις 5 Απριλίου.
Μια από τις βασικές ενστάσεις των θεσμών το προηγούμενο διάστημα αφορούσε στη δυνατότητα κάλυψης στρατηγικών κακοπληρωτών- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- πίσω από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη που παραμένουν σε ισχύ, όπως άλλωστε και στη δυνατότητα των δανειοληπτών που θα απορρίπτονταν από τα κριτήρια της νέας πλατφόρμας να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εξασφαλίζοντας έτσι προστασία από τους πλειστηριασμούς.
Επί των εισοδηματικών και λοιπών ορίων (αξία πρώτης κατοικίας και ύψος δανείου) κοινή ήταν η εκτίμηση των δύο πλευρών ήδη από την περασμένη εβδομάδα πως «πέντε πάνω πέντε κάτω θα τα βρούμε», ενώ και το θέμα του δημοσιονομικού κόστους των 800 εκατ. ευρώ (στην τετραετία) το οποίο μνημόνευσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, είχε εξαρχής λάβει χαρακτηριστικά «διαφωνίας υπό έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: