Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Online με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ ζήτησε τεχνική βοήθεια από χώρες που χρησιμοποιούν τη σχετική εφαρμογή

Ταμειακές μηχανές online με το Taxis

Tη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την τεχνική βοήθεια χωρών που χρησιμοπούν ήδη την εφαρμογή, παράλληλα με την καθιέρωση από το 2020 των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος κάθε απόδειξη που θα εκδίδει ο επαγγελματίας θα καταγράφεται αυτομάτως στη «μερίδα» του στο taxisnet και θα ενημερώνονται τα «ηλεκτρονικά βιβλία» του.


Κατά τη συνεδρίαση του 1ου Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων (ΙΟΤΑ), υπό την Ελληνική Προεδρία, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέτρο.

Ειδικότερα έθεσε τρία πολύ σημαντικά θέματα για την ελληνική φορολογική διοίκηση τα οποία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι online ταμειακές μηχανές και τη μέτρηση της απόδοσης των αποτελεσμάτων της φορολογικής διοίκησης. Για τα θέματα αυτά, η Ελλάδα θα υποβάλει ερώτημα τεχνικής βοήθειας προς τις άλλες 43 φορολογικές διοικήσεις, μέλη του ΙΟΤΑ.

Η ΑΑΔΕ προσβλέπει σε τεχνική βοήθεια από τα άλλα μέλη του Οργανισμού, τα οποία χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες τεχνικές.

Ο ίδιος ο κ. Πιτσιλής είχε αναπτύξει τον σχετικό προβληματισμό σε φορολογικό συνέδριο την περασμένη άνοιξη, για τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών βιβλίων τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονα η ηλεκτρονική τιμολόγηση και οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.

Προβλέπεται από το 2016!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιτηδευματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται ήδη από τον ν. 4446/2016 και, έκτοτε, εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία διασύνδεσης.

Σήμερα, ο επιτηδευματίας κόβει την απόδειξη, αλλά το taxis δεν ενημερώνεται για κάθε απόδειξη, αλλά έμμεσα για το σύνολο των συναλλαγών είτε από τα τραπεζικά αρχεία εάν η πληρωμή έγινε με POS, από τη δήλωση ΦΠΑ του επιτηδευματία, που υποβάλλεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) είτε για το σύνολο των αποδείξεων καθώς και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για τα συνολικά έσοδα που απέκτησε.

Με το νέο σύστημα η ενημέρωση της εφορίας θα είναι αυτόματη και άμεση. Αυτό σημαίνει, ότι στην καθολική εφαρμογή του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον προσδοκώμενο φόρο εισοδήματος.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του μέτρου, αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση στην πορεία καθώς οι ταμειακές μηχανές που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν συνδέονται όλες με το taxisnet.

Το εγχείρημα όμως θα ολοκληρωθεί, παράλληλα με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς ούτως ή άλλως, οι επαγγελματικοί χώροι θα αποκτήσουν online σύνδεση με το taxisnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: