Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος μας η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Εφορίας

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος μας η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Εφορίας

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις Εφορίες, ώστε να μην χρειάζεται η παρουσία των πολιτών στις ΔΟΥ, παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Μαρίας Απατζίδη του "Μέρα25" στην Βουλή.

Απαντώντας στην ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο κατάργησης της ΔΟΥ Αχαρνών ο υπουργός είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι η ποσοτική διάσταση των ΔΟΥ, αλλά το ποιος είναι ο δείκτης εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών. "Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες και η αυτοπρόσωπη παρουσία να απαιτείται μόνο για ζητήματα φορολογικού ελέγχου και αυτή να είναι προγραμματισμένη και σύμφωνα με τις ανάγκες του" τόνισε.



Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Να μεταβιβάζονται ακίνητα χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στην εφορία, να γίνεται, δηλαδή, αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, όπως είπε, στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται δράσεις όπως η αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, η διασύνδεση και η διασταύρωση, ενημέρωση ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο γενικό εμπορικό μητρώο, για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων, η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων, και η  διασύνδεση με την "Κτηματολόγιο ΑΕ" προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Μ. Ντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: