Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Reuters: Τα χαμηλά επιτόκια απελευθερώνουν 140 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη

Reuters: Τα χαμηλά επιτόκια απελευθερώνουν 140 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 15:52
 
UPD:16:21
REUTERS/LUCAS JACKSON
A- A A+
Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να αντλήσουν νέα σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές χωρίς να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους προϋπολογισμούς τους και να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν με ευκολία παλαιότερα. Οι ειδικοί του οίκου αξιολόγησης S&P Global υπολογίζουν ότι έως το 2021 το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού θα προσφέρει ένα δώρο αξίας 140 δισ. ευρώ στα κράτη- μέλη της νομισματικής ένωσης. Θα το αξιοποιήσουν; 
Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για σειρά έργων από νέους δρόμους, λιμένες και άλλες υποδομές, αλλά και για τη στροφή σε πράσινη τεχνολογία και πιο καθαρή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κεφάλαια, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύτιμες τονωτικές ενέσεις σε μία περίοδο κατά την οποία το Brexit, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο φόβος του ακριβού πετρελαίου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με ανάλυση τoυ Frank Gill, διευθυντή της ομάδας κρατικών αξιολογήσεων, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο στην καταβολή τόκων ποσό που αντιστοιχεί στο 0,10% του ΑΕΠ ή 12 δισ. ευρώ. Τα επόμενα χρόνια η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, φτάνοντας το 0,25% του ΑΕΠ το 2020 και στο 0,80% το 2021. Αθροιστικά και τα τρία έτη το ποσό είναι 140 δισ. ευρώ. 
Όπως επισημαίνει ο Gill στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η δυναμική αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη Γερμανία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και έχει στα σκαριά όπως φαίνεται ένα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης όσο και για τις κυβερνήσεις του Νότου. «Ήδη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχει δώσει σημαντικές ανάσες» τονίζει. Σε αυτές τις χώρες η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού είναι εντυπωσιακή και επομένως τα οφέλη αναλογικά μεγαλύτερα, όπως εξηγεί. 
Σύμφωνα με τη Societe Generale μία πτώση των αποδόσεων κατά 10 μονάδες βάσης μεταφράζεται σε πτώση των πληρωμών τόκων κατά 0,35% του ΑΕΠ στην Ιταλία, κατά 0,27% του ΑΕΠ στην Ισπανία, κατά 0,22% στη Γαλλία και 0,16% στη Γερμανία. Η Unicredit από την πλευρά της υπολογίζει ότι ήδη από το 2008 (όταν και άρχισε η δραστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής) οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει σχεδόν το 2% του ΑΕΠ. Για φέτος εκτιμά ότι η Ρώμη μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20 δισ. ευρώ σε τόκους. Τα προηγούμενα χρόνια τα υψηλότατα χρέη και η επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία δεν άφηναν περιθώρια τα κεφάλαια αυτά να μεταφραστούν σε δαπάνες. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν.
Από τις δαπάνες για περιβαλλοντικά έργα στη Γερμανία έως εκείνες για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας στην Ιταλία ή τις βελτιώσεις στις υποδομές ανά τη ζώνη του ευρώ, η πτώση στο κόστος δανεισμού θα μπορούσε επιτέλους να σημάνει το τέλος της λιτότητας» σχολιάζει το Reuters, που θυμίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας (που είναι οι τίτλοι αναφοράς στην αγορά) έχουν μειωθεί κατά 2/3 φέτος. Με την ΕΚΤ να μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά και να ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, τα περιθώρια αύξησης των αποδόσεων είναι ελάχιστα. 
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας τις επόμενες δυναμικές κινήσεις της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής: Έφτασε η ώρα και της δημοσιονομικής τόνωσης, ξεκαθάρισε, δείχνοντας πρωτίστως τις οικονομίες με μεγάλα περιθώρια ελιγμών, όπως είναι η Γερμανία.  
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια: