Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ρεκόρ εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ περιμένουν στο ΥΠΟΙΚ

Ρεκόρ εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ περιμένουν στο ΥΠΟΙΚ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Από το μέτωπο του ΕΝΦΙΑ περιμένουν τα επόμενα καλά νέα στο οικονομικό επιτελείο. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ θα ανέβει φέτος σε επίπεδο ρεκόρ. Μετά τον ΦΠΑ και τους υπόλοιπους φόρους που από τον Ιούλιο και μετά κινούνται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι ο φόρος ακινήτων θα είναι το επόμενο success story στο πεδίο των φορολογικών εσόδων.



Για τον ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε πέρυσι το ποσό των περίπου 3,15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φέτος η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωσή του μεσοσταθμικά κατά 22% που είχε σαν αποτέλεσμα η βεβαίωση του φόρου να υποχωρήσει στα 2,58 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το ποσό των περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα του φόρου κινείται τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα του 75%, δηλαδή πληρώνονται εμπρόθεσμα τα 3 από τα 4 ευρώ φόρου. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το μεγάλο στοίχημα που υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδηθεί είναι η εισπραξιμότητα αυτή να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 80%. Αντλούν αυτήν την αισιοδοξία από δυο καθοριστικούς, όπως τους ονομάζουν, παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι οι αξίες στην κτηματαγορά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έναν παραπάνω λόγο προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους. Ουσιαστικά πληρώνουν για να διατηρήσουν κάτι που η αξία πλέον του ανεβαίνει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αλλαγή κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές έχει θετική επίπτωση στην πορεία των φορολογικών εσόδων συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και το ράφι των σούπερ μάρκετ, τα έσοδα από τον φόρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κινήθηκαν ανοδικά.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τότε θα περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που, όπως αναφέρθηκε, είναι της τάξης των περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: