«Αρκούδα» για την οικονομία το ΔΝΤ
Σχεδόν μία μονάδα κάτω από τον στόχο η πρόβλεψη του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020. Εκτιμά ότι θα υπάρξει διεύρυνση των ελλειμμάτων ήδη από το επόμενο έτος. Χαμηλά ο πήχης και για την ανάπτυξη.
Κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε κοινές εκτιμήσεις για το 2019, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 3,7% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει τον πήχη των προβλέψεών του στο 3,3% όπως δείχνουν οι πίνακες του Fiscal Monitor της ειδικής έκθεσης του Ταμείου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες κόστισαν ακριβά σε όρους λιτότητας στη διάρκεια των Μνημονίων. «Ευτυχώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής (δεν θέλει να κατονομαστεί), «πλέον κοστίζουν μόνο σε όρους αξιοπιστίας του ίδιου του ΔΝΤ».
Στον απόηχο της συμφωνίας κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών για τα μεγέθη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 (με εξαίρεση τον ρυθμό ανάπτυξης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν ουσιαστικές επιφυλάξεις από τους θεσμούς σε σχέση με τον στόχο για 2,8%), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι 2,6% του ΑΕΠ ή σχεδόν μία μονάδα κάτω από την εν ισχύ δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε Μνημόνιο, το ΔΝΤ θα ζητούσε έξτρα μέτρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο World Economic Outlook που δημοσίευσε χθες, το Ταμείο προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη μόλις στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2020, χαμηλότερα από τον πήχη στον προϋπολογισμό, ενώ για το 2024 βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,9%.
Οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2024 φαίνεται να έχουν περιορισμένη σημασία.
Εκτιμώνται τα πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ τη διετία 2021-22, στο 2,3% το 2023 και στο 2% το 2024. Τότε, το 2024, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις του Ταμείου, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μόλις 0,9%.
Από τις προβλέψεις του Fiscal Monitor ξεχωρίζουν ακόμα οι εκτιμήσεις για σταδιακή διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πέρυσι διαπιστώνεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, φέτος προβλέπεται έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει το 1% το 2020 και στη συνέχεια καταλήγει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2024.
Καθοδικό μονοπάτι ακολουθούν έσοδα και δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα δημόσια έσοδα από 47,7% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγουν το 2024 στο 44,1% του ΑΕΠ και οι δημόσιες δαπάνες αντίστοιχα από το 47,5% του ΑΕΠ σε 45,7% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπεται σημαντική πτώση από το 176,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 154,1% του ΑΕΠ το 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου