Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ Φόροι στα ακίνητα: Έρχονται μειώσεις από το 2020

18/10/19 • 09:27 | UPD 18/10/19 • 09:28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Παρεμβάσεις τεσσάρων σημείων ώστε να εξισορροπηθούν οι όποιες επιβαρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες
Αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και στα γενικά όρια απαλλαγής από τους φόρους δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τροποποιήσεις στις κλίμακες και μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων στα ακίνητα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2020.
Οι αλλαγές αυτές θα επέλθουν μετά την αναμόρφωση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, η οποία ήδη έχει εξαγγελθεί.
Το σχέδιο για τις ριζικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων αποκαλύπτεται στο -συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα- κείμενο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, το οποίο υπεβλήθη πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις σελίδες 19-20 του κειμένου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα επιτρέψουν τον καθορισμό δικαιότερων συντελεστών φορολογίας ακινήτων και κατώτατων ορίων επιβολής φόρων (αφορολόγητων ορίων).

Πρώτα η εξίσωση

Η αναφορά αυτή σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, θα τροποποιήσει τους συντελεστές φορολόγησης, τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
Η υλοποίηση της απόφασης για προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς θα έχει ως συνέπεια οι αντικειμενικές φορολογητέες αξίες των ακινήτων να αυξηθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας.
Προκειμένου οι αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να μην οδηγήσουν σε υπέρμετρη άνοδο των φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, σχεδιάζονται παρεμβάσεις εξομάλυνσης σε όλες τις άλλες παραμέτρους υπολογισμού των τελικών επιβαρύνσεων επί των ακινήτων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν τη μορφή αυξήσεων σε υφιστάμενα αφορολόγητα όρια, τροποποιήσεων σε υφιστάμενα φορολογικά κλιμάκια και μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: