Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αυξάνονται δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Αυξάνονται δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 50 δόσεις.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αναδρομικά πέντε ετών θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους, και δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, είτε γενικότερα κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων στους δήμους όπου ανήκουν.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (σελ. 43) αναφέρεται ότι τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι αυξημένα κατά 145 εκατ. ευρώ λόγω ενίσχυσής τους από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση σχεδιάζει, για όσους έχουν προχωρήσει στην επαύξηση του εμβαδού του ακινήτου τους, την πληρωμή αναδρομικών των τελευταίων πέντε ετών και κατάργηση των προσαυξήσεων που ανέρχονται στο 50% των οφειλόμενων τελών. Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 50 δόσεις. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι εάν η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη στη Βουλή ή εάν οι δήμοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία του πλαισίου αποπληρωμής των σχετικών ποσών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όσους θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Μετά με τον υπολογισμό των αναδρομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας αυξημένο το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τα δημοτικά τέλη. Σημειώνεται ότι το ΤΑΠ εισπράττεται από τον αρμόδιο δήμο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ εφόσον το ακίνητο ρευματοδοτείται.
Πάντως, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι διασταυρώσεις των τετραγωνικών μέτρων είτε με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητήριου ή με το Ε9 είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και ενδεχομένως να μην έχει κανένα αποτέλεσμα για το ελληνικό Δημόσιο, τουλάχιστον για το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση τακτοποίησης διαφόρων χώρων βάσει των νόμων 3775/09, 3843/10, 4014/11 και 4178/13 δημιουργεί και υποχρέωση δήλωσης των χώρων αυτών για την πληρωμή δημοτικών τελών και ΤΑΠ προς τους οικείους δήμους και μάλιστα αναδρομικά. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει προς την ΚΕΔΕ να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τη νομοθέτηση της αυτόματης αύξησης των τετραγωνικών μέτρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως προς τους πρόσθετους δηλωθέντες χώρους τους, βάσει των στοιχείων που κατέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην πληροφοριακή βάση του, χωρίς όμως αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι η καλύτερη λύση είναι να κληθούν οικειοθελώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους δήμους προκειμένου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων χωρίς την πληρωμή αναδρομικών και προστίμων. Απλώς θα πληρώνουν από τούδε και στο εξής τα πραγματικά τέλη που αντιστοιχούν.
Εκτός, όμως, από τα αναδρομικά τέλη ακινήτων και τα νέα τέλη από την αύξηση του εμβαδού ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2020 και από νέα προσαύξηση του ΤΑΠ. Και αυτό, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν οι τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των τελών από τους δήμους, εκτός και εάν οι τελευταίοι αποφασίσουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το ΤΑΠ. Σήμερα, το τέλος υπολογίζεται ως εξής: εμβαδόν ακινήτου x τιμή ζώνης x συντελ. παλαιότητος x συντελ. ΤΑΠ 0,35 τοις χιλίοις. 
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: