Τι αλλάζει στην ασφάλιση μελών ΔΣ στις ανώνυμες εταιρείες
Συνεχίζεται η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Γιατί εκφράζουν την ικανοποίησή τους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων. Αναλυτικά παραδείγματα για το πώς υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης. Τι ζητούν οι τεχνοκράτες.
Τα υπέρ και τα κατά του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μετρούν φορείς και κυβέρνηση, με τις αντιδράσεις να κινούνται από τις πολύ θετικές -όπως του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος- έως τις πλήρως απορριπτικές -όπως του Δικτύου Συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ξαναχτενίζουν τις διατάξεις, σημειώνουν τις επισημάνσεις των τεχνοκρατών και εισηγούνται μικρές αλλαγές, για να διορθωθούν πιθανά λάθη και παραλήψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετέφερε την ικανοποίηση των επιχειρήσεων μελών του, για τη διάταξη που επιλύει το πρόβλημα των ημερών ασφάλισης των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών.
Όπως εξηγεί ο Λογιστής - Φοροτεχνικός Δημ. Γραβιάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven, πρόκειται για πολύ σημαντική τομή που αφορά στα μέλη του Δ.Σ. όλων των Ανωνύμων Εταιρειών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, λύνεται το μείζον πρόβλημα των ημερών ασφάλισης των εν λόγω προσώπων, που με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να ακολουθούν μια γραφειοκρατική διαδικασία στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προσκομίζοντας για έλεγχο τα πρακτικά των Δ.Σ. ή τα σχετικά παραστατικά, για να τεκμηριώσουν τις ημέρες ασφάλισης που δικαιούντο.
Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει ήταν τεράστια και τα πρόσωπα αυτά, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν εισφορές, δεν μπορούσαν να αναγνωρίζουν τις ημέρες ασφάλισής τους, ενώ για την ασφαλιστική τους ικανότητα δίνονταν λύσεις μέσω ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε., σε περίπτωση που η καταβληθείσα ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 25 ημέρες ασφάλισης κατά μήνα. Εάν η καταβληθείσα εισφορά υπολείπεται των 252 ευρώ, ως χρόνος ασφάλισης κατά μήνα λαμβάνεται το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς δια του ποσού εισφοράς της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.
Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Γραβιά, αν ένα μέλος του Δ.Σ. μιας Ανώνυμης Εταιρείας λαμβάνει αμοιβή Δ.Σ. 930 ευρώ μηνιαίως, τότε θα αναγνωρίζονται για κάθε μήνα 25 ημέρες ασφάλισης, αφού με την εν λόγω αμοιβή η συνολική ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλεται υπερβαίνει το ποσό των 252,00 της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (930,00 Χ 27,10% = 252,03). Αν η μηνιαία αμοιβή ενός μέλους Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας ανέρχεται σε 500 ευρώ, τότε θα αναγνωρίζονται 13 ημέρες ασφάλισης [ 500,00 Χ 27,10% = 135,02 => (135,02/252,00) Χ 25 = 13,44 ].
Βέβαια, στη διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί λύση και ως προς το τι θα γίνει με τις ημέρες ασφάλισης των εν λόγω προσώπων για όσο διάστημα ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Βέβαια, στη διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί λύση και ως προς το τι θα γίνει με τις ημέρες ασφάλισης των εν λόγω προσώπων για όσο διάστημα ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Στη διαδικασία διαβούλευσης, πολλά είναι επίσης τα σχόλια που αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων, κυρίως αυτών που εργάζονταν και πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου. Όπως επίσης, πολλοί συνταξιούχοι ζητούν να υπάρξει εξαίρεση από την περικοπή της σύνταξης κατά 30%, έως ένα ύψος εισοδημάτων από γεωργικές ασχολίες, κοντά στις 5.000 ευρώ.
Υπάρχουν, βέβαια και αντιδράσεις. Εχθές, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε εκ νέου την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, εκτιμώντας ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει τον κύκλο των μειώσεων στις συντάξεις, που άνοιξε το 2010. Ακόμη και οι αυξήσεις που οφείλονται στους νέους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης, όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης, χαρακτηρίζονται από το ΕΝΔΙΣΥ «μια τρύπα στο νερό».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, η πλειονότητα των υπόλοιπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνο δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά απεναντίας έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου