Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Αντικειμενικές τιμές 2020: «Τρέχει» το σχέδιο για τις νέες αξίες ακινήτων - Μέχρι 17/3 η προθεσμία για τους ιδιώτες εκτιμητές

Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές


Αντικειμενικές τιμές 2020: Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Αντικειμενικές τιμές 2020: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων σε περισσότερες από 10.000 περιοχές. Με απόφαση του ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέθεσε στους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων τις ζώνες ανά δήμο και κοινότητα που αναλαμβάνει ο καθένας προκειμένου να εισηγηθούν τις νέες τιμές μέσα σε 50 μέρες οι εκτιμητές θα πρέπει να πιάσουν αμέσως δουλειά.
Ο χρόνος τρέχει από χθες Τρίτη 28/1 και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς το 50% των περιοχών που έχουν αναλάβει να καθορίσουν και να εισηγηθούν νέες τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα και αξίες οικοπέδων θα πρέπει να παραδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να παραδοθεί ως τις 17 Μαρτίου ενώ στη συνέχεια οι τιμές που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα μπουν στο μικροσκόπιο της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών. Το project της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί έως το Μάιο προκειμένου το οικονομικό επιτελείο συνυπολογίζοντας το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί να κλειδώσει την απόφαση για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.


Πάντως οι 330 εκτιμητές ακινήτων, σύμφωνα με την απόφαση Σταϊκούρα, θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει μεγάλη μετά και την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018, οι αντικειμενικές θα εκτοξευτούν προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τι εμπορικές.Τα συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν οι εκτιμητές, πρέπει να είναι να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υποεκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από την πρόσφατη επαγγελματική δραστηριότητα των εκτιμητών. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους εκτιμητές να προχωρήσουν σε αυτοψία στην περιοχή που έχουν αναλάβει προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική εικόνα των τιμών πώλησης, από δρόμο σε δρόμο.

Οι εκτιμητές καλούνται να εφαρμόσουν τη συγκριτική μέθοδο η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ακόμα και ενοίκια για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Οι τιμές που θα καθορίσουν αφορούν:

!. Νεόδμητο πλήρως από αποπερατωμένο διαμέρισμα πρώτου ορόφου καθαρίσει επιφανείας 80 έως 100 τετραγωνικών ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με καθαρή επιφάνεια κυρίων χώρων 100 με 120 τετραγωνικά μέτρα ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
Συμβατικός τρόπος κατασκευής
Kαλή ποιότητα κατασκευής
Άριστος βαθμός συντήρησης
Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέσεις στάθμευσης
Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
Δίχως ιδιαίτερη θεά
Σε συνήθη θέση της περιοχής
2. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη με την επιτρεπόμενη χρήση γης σε συνήθη θέση πρόσοψη σε ένα μονόδρομο και συντελεστή εμπορικότητας (ΣΕ) ίσο με μονάδα (1.0.)

#TAGS:
ακίνητα
αντικειμενικές τιμές


Δεν υπάρχουν σχόλια: