Κοινή δήλωση προθέσεων σχετικά με την Ελληνογαλλική Οικονομική Εταιρική Σχέση υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας με τους Γάλλους ομολόγους του. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Bruno Le Maire, ενώ κήρυξαν – από κοινού – την έναρξη των εργασιών του Ελληνογαλλικού Συνεδρίου.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε στην ομιλία του (που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της Πρωθυπουργικής αποστολής στο Παρίσι) πως "λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των οικονομιών τους, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράφουμε σήμερα, από κοινού, δήλωση προθέσεων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα".
Σημειώνεται πως στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως είναι η Societe Generale, η BNP-Paribas και η Lazard.
Ο ΥΠΟΙΚ στην ομιλία του παρέθεσε τους 12 τομείς στους οποίους θα γίνεται δήλωση κοινής πρόθεσης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής:
1. Να εντατικοποιήσουμε τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
2. Να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.
3. Να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το πεδίο της διμερούς τεχνικής συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
4. Να υποστηρίξουμε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
5. Να διευκολύνουμε την επιλογή ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
6. Να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες μας.
7. Να ενισχύσουμε την ελληνο-γαλλική συνεργασία στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.
8. Να αναπτύξουμε τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
9. Να ενισχύσουμε τις κοινές θέσεις μας για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.
10. Να εργαστούμε για τη δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς.
11. Να ενισχύσουμε τη μεταφορά υπάρχουσας και την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.
12. Να μεριμνήσουμε για την παρακολούθηση των δράσεων συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας δήλωσης, μέσω τακτικών συναντήσεων, με τη διατήρηση τακτικών επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε επίσης πως συμφωνεί με την θέση της Γαλλίας σε ποικίλα θέματα. "Για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, για την ανάγκη επίδειξης δημοσιονομικής σοβαρότητας, για την ενθάρρυνση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην κλιματική μετάβαση και στις αλλαγές στην τεχνολογία, για την προτροπή σας στις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα. Και πέραν των θέσεών σας για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων και των σχέσεών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω με ικανοποίηση να υπογραμμίσω τη σθεναρή στάση σας στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί" ανέφερε.
Επισήμανε επίσης πως "ως Οικονομικό Επιτελείο, για το επόμενο διάστημα, επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης, στα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην μείωση της ανισοκατανομής και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, στη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, στην περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τους εταίρους".
Ανέφερε και ότι "σημασία όμως δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι. Στοχεύουμε έτσι και σε ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της μεγέθυνσής του. Η οικονομική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό. Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής και η αναπλήρωση του χαμένου αποθέματος κεφαλαίου, αποτελούν τα κλειδιά για τη μετάβαση της οικονομίας σε υψηλότερη καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Η νέα πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και με την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής, παραδοσιακών και νέων. Και η νέα ποσοτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν. Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα ενισχύουν την ψηφιακή οικονομία και θα τονώνουν τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου