Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Από κόσκινο οι δαπάνες των υπουργείων

Από κόσκινο οι δαπάνες των υπουργείων

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 12:01
Eurokinissi
A- A A+
Σεβασμό των δημοσιονομικών ορίων που τίθενται στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και αυστηρή τήρηση των ορίων που έχουν τεθεί σε κονδύλια και δαπάνες καλούνται να τηρήσουν όλα τα υπουργεία εντός του 2020.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και εστάλη σε όλα τα υπουργεία  και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, θέτει όρια και ελέγχους στο σκέλος των δαπανών και των προσλήψεων για το τρέχον έτος.
Με βάση την εγκύκλιο θα τηρούνται οι οδηγίες των Γενικών Οικονομικών Διευθυντών που ελέγχουν κάθε υπουργείο και θα δίνονται στοιχεία κάθε τρίμηνο για τις επιδόσεις τους. Παράλληλα,  καλούνται  να εντοπίσουν κονδύλια ή δαπάνες κάθε υπουργείου τα οποία μπορούν να περικοπούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλες δράσεις και ανώτερους σκοπούς.
Έτσι, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνεται έλεγχος στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων ώστε να διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαιτούμενες αποφάσεις.  Τα στοιχεία που καλούνται να αποδίδουν τα υπουργεία αφορούν τα λειτουργικά τους έξοδα όπως τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ρεύμα, νερό, αλλά και στοιχεία για τις δαπάνες μισθοδοσίας (π.χ. εκτός έδρας). Επισημαίνεται ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να τηρούν τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, θέμα για το οποίο θα υπάρχει τριμηνιαίος έλεγχος. Ο πρώτος έλεγχο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου και κατόπιν στις 15 Ιουλίου και ο τελευταίος στις 10 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, δίνεται εντολή στους κρατικούς φορείς να μην δημιουργούν νέες οφειλές προς ιδιώτες αλλά να αποπληρώνουν άμεσα τα χρέη τους. Με βάση την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων θα πρέπει να αποπληρώνουν άμεσα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους από ίδιους πόρους, να εξετάζουν τους λόγους δημιουργίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι φορείς θα πρέπει να προχωρούν στην άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους. Παράλληλα, καλούνται να προχωρήσουν στην καταγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα εξής χαρακτηριστικά :
·        βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη
·        αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών
·        αφορούν χρέη τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων π.χ. η μη προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών
·        έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το Κράτος.
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: