Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Δεν βρίσκουν κατάλληλους εργαζομένους 8 στους 10 εργοδότες

Δεν βρίσκουν κατάλληλους εργαζομένους 8 στους 10 εργοδότες

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους και να καλύψουν θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο σε ειδικότητες όπως τεχνικοί, πτυχιούχοι μηχανικοί και επαγγελματίες πωλητές, καθιστώντας ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εγχώρια αγορά εργασίας, αλλά και την οικονομία εν γένει, την αντιστοίχιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επαγγέλματα προτεραιότητας. Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο βρίσκεται στις τρεις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας που διεξάγει η ManpowerGroup, αλλά το 2019 κατέγραψε και το υψηλότερο ποσοστό –ρεκόρ 11ετίας– από την έναρξη της έρευνας.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Η ετήσια διεθνής έρευνα της ManpowerGroup καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό από το 2007, στη δυσκολία των επιχειρήσεων να βρουν εργαζομένους με τα απαιτούμενα προσόντα στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι συγκριτικά με το 2018 η αύξηση είναι 9 μονάδες, στο 54%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου, με 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη – μετακίνηση κατά 4 θέσεις συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2018. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων, είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).
Οι θέσεις των «Τεχνικών» κατέχουν τα πρωτεία στη λίστα, καθώς αποτελούν εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα και «εκθρονίζουν» τους «Επαγγελματίες πωλητές», που βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη της έρευνας το 2008. Για πρώτη φορά στην κατηγορία των επαγγελματιών πωλητών προστίθενται και θέσεις του Marketing όπου μεταφέρονται στην 3η θέση. Στη 2η θέση βρίσκονται οι «Πτυχιούχοι μηχανικοί» που τοποθετούνταν στην 4η θέση της κατάταξης το 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδικότητα των «Εργατών κατασκευαστικού κλάδου» εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Ενώ συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα των «Οδηγών» και των «Επαγγελματιών υγείας» που είχε καταλάβει την 9η θέση το 2018.
Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ), στην κορυφή των θέσεων τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι τεχνίτες».
Επίσης παρατηρείται πως η θέση των «Επαγγελματιών πωλητών και μάρκετινγκ» βρίσκεται εντός τριάδας για την Ελλάδα, τις ΕΜΕΑ χώρες αλλά και παγκόσμια. Στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η θέση των «Τεχνικών» όπου στην Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση. Τέλος, τη 2η θέση με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για τις ΕΜΕΑ χώρες καταλαμβάνουν οι «Οδηγοί».
Συνεχείς αλλαγές
«Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, υπογραμμίζοντας πως οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. 
Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε για 11η χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: