Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η κατάρρευση υποχρέωσε την ΕΚΤ να δοκιμάσει τον "απαγορευμένο καρπό"

Η κατάρρευση υποχρέωσε την ΕΚΤ να δοκιμάσει τον "απαγορευμένο καρπό"


Του Γ. Αγγέλη
Αν και δεν κατάφερε να αναστρέψει την αρνητική τάση των αγορών, η απόφαση της ΕΚΤ να "αγοράσει" 750 δισ. ευρώ ομόλογα ανεξαρτήτως διαβάθμισης αξιόχρεου πάρθηκε αφού ήδη λίγες ώρες πριν, στο Βερολίνο, είχε αποφασιστεί να δρομολογηθεί η στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Ευρωζώνης, με κατάργηση όλων των "εμποδίων" που αφορούν τη διαμόρφωση των δημοσίων δαπανών.
Η Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί, είχε ενημερωθεί ότι το γερμανικό και το γαλλικό τραπεζικό σύστημα δέχονταν μια χωρίς προηγούμενο πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση, την οποία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανακόψει στη συνέχεια η ΕΚΤ.
Η πίεση αφορούσε κατ’ αρχάς τις γαλλικές τράπεζες που βρίσκονται πίσω από τα εξαιρετικά διαδεδομένα παράγωγα "autocallable" στην αγορά της Ν. Κορέας και τα οποία αφορούν ασφάλειες αποδόσεων μετοχών, που στο μεταξύ κατέρρεαν με πρωτοφανή ταχύτητα. Και, κατά δεύτερον, τη "βιωσιμότητα" της Deutshe Bank…
Το διεθνές περιβάλλον στις 16/17 Μαρτίου, με τις τιμές μετοχών, ομολόγων, προϊόντων, χρυσού, πετρελαίου να καταρρέουν και τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου να εκτοξεύεται εξαιτίας του χωρίς προηγουμένου global margin call, υποχρέωσε αφενός την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια πράξη ευθείας υπέρβασης του καταστατικού της με την εξαγγελία του QE των 750 δισ. ευρώ ομολόγων (που περιλαμβάνουν πλέον και τίτλους διαβάθμισης non investment grade). Και αφετέρου τη Fed σε μια απόφαση να ανοίξει γραμμές παροχής (swap) ρευστότητας σε δολάριο σε όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (9 τον αριθμό, πέραν εκείνων του G-7), ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των περιφερειακών νομισμάτων.
Η τάση των αγορών δεν αντιστράφηκε, αλλά, όπως αναφέρεται αρμοδίως, αποφεύχθηκε προς το παρόν η κατάρρευση...
Το μείζον ζήτημα που τίθεται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα τόσο το τσουνάμι των συνεπειών της ταχείας επέκτασης της πανδημίας, ειδικά στην Ευρώπη, όσο και η βέβαιη πλέον ύφεση, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, μετά την εκτόνωση της πανδημίας.
Βασικό ζήτημα που πρόκειται να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη φάση στο Eurogroup είναι με τι όρους θα δοθεί πλέον το πράσινο φως για την έκδοση ευρωομολόγων με άμεση αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα προκύψει από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής την επόμενη τριετία για την αντιμετώπιση της γενικευμένης ύφεσης. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα είναι εκεί για να τροφοδοτεί με ρευστότητα κάθε "τρύπα" που θα δημιουργεί η κατάρρευση των αγορών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: