Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ

27.03.2020, 16:25
Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ
Μαρία Δήμα
A-A+

Δεν παίρνουν το 800αρι τελικά οι δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομιών και Εργασίας (σ.σ. οι οποίοι οδηγούμενοι από τις σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων που έκλεισαν τα γραφεία τους λόγω πανδημίας), ενώ αποφασίστηκε ήδη η παράταση του δικαστικού έτους, κάτι που σημαίνει, πιθανότατα, ανοιχτά δικαστήρια το καλοκαίρι, όταν συνήθως υπήρχαν οι δικαστικές διακοπές.

Ειδικότερα, η χορήγηση του επιμορφωτικού επιδόματος 600 ευρώ αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.


Το μέτρο θα αφορά 170.000 επιστήμονες, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους:

Δικηγόρων
Γιατρών
Μηχανικών
Οικονομολόγων /Λογιστών
Εκπαιδευτικών
Ερευνητών
Το πρόγραμμα
Όπως ανακοινώθηκε, η κατάρτιση θα γίνει «δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: