Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή  τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης Swissport στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Μάλιστα σε υστερόγραφο του sms ζητείται συγγνώμη για το άκομψο του μηνύματος, με τον προϊστάμενο να δικαιολογείται λέγοντας πως… «είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει τρόπος προσωπικής επικοινωνίας».
«Η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του μηνύματος προσθέτοντας πως «η δική μας εταιρία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ethnos.gr, με το ίδιο μήνυμα ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, τουλάχιστον οι μισοί:
«Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης Υπολογίστε περίπου στο 50%. Θα έχετε περισσότερες πληροφορίες σύντομα. Ολα αυτά μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ανάμεσά στους απολυμένους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε περίπου 300 άτομα, βρίσκονται και άνθρωποι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς αναγκες δεδομένου ότι έχουν συνεχείς και αδιάλειπτες ανανεώσεις των συμβάσεών τους για πάνω από μία δεκαετία, όπως ο Δαμιανός Κοντοπίθαρης, ο οποίος εργάζεται στην Swissport από το 2009: «Πρόκειται για χάος. Αλλοι ειδοποιήθηκαν με τηλέφωνα, άλλοι με μήνυμα. Αλλωστε εκτός του προσωπικού ασφαλείας, οι υπόλοιποι βρισκόμασταν ήδη σε αναγκαστική άδεια καθώς ελάχιστες πτήσεις εκτελούνται. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους. Από το δικό μου τμήμα εργατών και χειριστών στην πίστα πρέπει να έμειναν οι δέκα από τους πενήντα που απασχολούσε. Ουσιαστικά αυτοί που ήταν αορίστου χρόνου, τους οποίους πλέον περιμένει η εκ περιτροπής εργασία» λέει ο ίδιος στο ethnos.gr.

Δεν προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ

Η απόλυση δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι γι΄αυτήν τη μερίδα εργαζομένων, καθώς ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι: «Κυνηγάμε αυτό το δικαίωμα με δικηγόρο καθώς φαίνεται ότι οι συμβασιούχοι εξαιρούνται και έχει σημασία αν μιλάμε για λήξη ή αναστολή της σύμβασης εργασίας. Ετσι κι αλλιώς στην εταιρία υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά καθεστώτα, άλλοι έχουν δίμηνες συμβάσεις, άλλοι εξάμηνες, άλλοι είναι τετράωρης απασχόλησης, άλλοι εξάωρης, κλπ».