Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

20 εύποροι και 7 ξένοι συνταξιούχοι "εγκαταστάθηκαν" στην Ελλάδα

 Του Σπύρου Δημητρέλη

Στοιχεία για την απόδοση των φορολογικών κινήτρων προσέλκυσης αλλοδαπών που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης για το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με όσα είπε έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την αξιοποίηση του ευνοϊκού πλαισίου φορολόγησης του "διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom) και ήδη μέσα στην πανδημία, έγινε η αποδοχή 20 αιτήσεων με τα πρόσθετα μέλη. Με όλα τα μέλη της οικογένειας οι αιτήσεις φθάνουν τις 27.  Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 2 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις που αυτοί πραγματοποίησαν στη χώρα. Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο κίνητρο όποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα καταβάλλει ετήσιο φόρο ύψους 100.000 ευρώ για το εισόδημα που αποκτά στο εξωτερικό ενώ υποχρεώνεται να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το κίνητρο εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία στην πατρίδα μας έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία και αποδοχή 7 αιτήσεων.

Το ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας είναι έντονο, και σύντομα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μεγάλος αριθμός νέων αιτήσεων. Με βάση το συγκεκριμένο κίνητρο ο συνταξιούχος καταβάλει ετήσιο φόρο εισοδήματος 7% του εισοδήματος από συντάξεις που αποκτά στο εξωτερικό.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή το πλαίσιο προσέλκυσης αλλοδαπών ολοκληρώνεται με τη θέσπιση του κινήτρου απαλλαγής από τη φορολόγηση του 50% του εισοδήματος του φυσικού προσώπου που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα. Για να κάνει χρήση του συγκεκριμένου κινήτρου ο φορολογούμενος του εξωτερικού θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: