Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Προς μονιμοποίηση η μειωμένη προκαταβολή φόρου

 Σχέδιο μονιμοποίησης της μειωμένης προκαταβολής φόρου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του 2021. Ωστόσο, για το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει ως έκτακτο μέτρο (καθώς λαμβάνονται μόνο μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και από το 2022 ο μηχανισμός αναμένεται να γίνει μόνιμος.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καταγράψουν το 2020 μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξέλιξη που θα τις οδηγήσει αφενός στην καταβολή μειωμένου φόρου, αφετέρου στη συρρίκνωση και του ποσού της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες προκαταβολής φόρου.

Επί της ουσίας για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον Προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου το 2021, και συγκεκριμένα θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου. Συγκεκριμένα:

- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

- Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Το αποτελέσματα για το τρέχον έτος ήταν εντυπωσιακά, καθώς ο τελικός φόρος που πλήρωσαν ήταν μειωμένος κατά 56,7% (κύριος φόρος και προκαταβολή φόρου) για τα κέρδη του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι 188.651 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 πλήρωσαν στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά το ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλαν φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει έκπτωση στην προκαταβολή φόρου από 30% έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε κάθε εταιρεία, καθώς και στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των κερδών από το 28% στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν φέτος οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό ήταν υψηλότερο, και συγκεκριμένα είχε φτάσει τα 3,34 δισ. ευρώ. Δηλαδή η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ, ταυτόχρονα, μειωμένος ήταν και ο φόρος επί των κερδών συνεπεία της μείωσης των συντελεστών το 2019. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο να πληρώσει κάθε εταιρεία κατά μέσο όρο το ποσό των 12.680 ευρώ στην Εφορία, έναντι 22.630 ευρώ πέρυσι.

Το 2021 ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης του τζίρου θα υπολογιστεί επί χαμηλότερων κερδών, εάν υπάρχουν, εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς υπηρεσιακών στελεχών στο τέλος του χρόνου, τα δηλωθέντα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Συσσώρευση χρεών

Ακόμα ένας λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει και το 2021 να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις έγκειται στη συσσώρευση χρεών. Ήδη για το επόμενο έτος έχουν μεταφερθεί οφειλές περίπου 3 δισ. ευρώ (φόροι και εισφορές που βρίσκονται σε αναστολή) και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις αποπληρώσουν σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δείχνουν να "ξυπνούν" τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δημιουργούν πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να βρει τη μαγική λύση στην περίπτωση που οι "θεσμοί" αρνηθούν νέα μεγάλη ρύθμιση οφειλών. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, για τον μήνα Οκτώβριο τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,040 δισ. ευρώ. Στο 10μηνο του έτους οι οφειλές ανέρχονται στα 4,939 δισ. ευρώ, έναντι 3,898 δισ. ευρώ που ήταν στο 9μηνο του έτους, και, όπως όλα δείχνουν, στο 11μηνο του έτους τα χρέη θα παρουσιάσουν νέα αύξηση.

Άλλο ένα σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη μονιμοποίηση της προκαταβολής φόρου συνδέεται με τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2022 εξετάζεται η μειωμένη προκαταβολή του φόρου να συνδεθεί και με το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιεί κάθε εταιρεία. Το σχέδιο αυτό θα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές, που είναι υπόχρεες σε προκαταβολή φόρου.

Ταυτόχρονα, για το 2022 η κυβέρνηση επαναφέρει την προεκλογική της ατζέντα, με τη θεσμοθέτηση των νόμων να λαμβάνουν χώρα το επόμενο έτος, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένες οι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει κυβερνητική πηγή, θα "έχουμε καθαρίσει" από την πανδημία και η αγορά να έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: