Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Συμφέρουσα για αγρότες μεσαίας κλάσης η ένταξη σε καθεστώς βιβλίων

Συμφέρουσα για αγρότες μεσαίας κλάσης η ένταξη σε καθεστώς βιβλίων

Η ένταξη στο κανονικό καθεστώς στρώνει ένα πιο ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον για τους αγρότες, ειδικά αν καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος. 


Πέτρος Γκόγκος

Η υπόσχεση κατάργησης του τέλους επιτηδεύµατος, µαζί µε την προοπτική εξασφάλισης επιστροφής ΦΠΑ στο 100%, δίνουν έναν καλό λόγο σε αρκετούς αγρότες ώστε να ανοίξουν φορολογικά βιβλία. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστηµα, µε αφορµή και τη διευκόλυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής που διεκδικούν αγρότες του κανονικού καθεστώτος, έχει ξεκινήσει µια συζήτηση σχετικά µε το πιο καθεστώς ΦΠΑ συµφέρει τελικά καλύτερα.

Σε αυτό το δίληµµα περί τήρησης ή µη βιβλίων, αρκετοί φοροτεχνικοί τίθενται υπέρ της µετάταξης αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, αφού όπως εξηγούν, το γραφειοκρατικό κόστος, καλύπτεται και µε το παραπάνω από τη δυνατότητα εξασφάλισης επιστροφής ΦΠΑ στο 100%.

Όπως εξηγούν, στις περισσότερες περιπτώσεις µικρών και µεσαίων αγροτών η ένταξη στο κανονικό καθεστώς στρώνει ένα πιο ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον απ’ ό,τι η παραµονή στο ειδικό καθεστώς, ειδικά στην περίπτωση που τελικά το «καπέλο» των 650 ευρώ ετησίως ως φόρος επιτηδεύµατος καταργηθεί, όπως έχουν υποσχεθεί επανειληµµένως. Άλλωστε ήδη οι αγρότες εξασφάλισαν την εξαίρεσή τους για το φορολογικό έτος 2019, κάτι που δεν υπάρχει λόγος να µην επαναληφθεί και για το 2020.

Σε ένα απλουστευµένο παράδειγµα, έστω ότι οι πωλήσεις ενός αγρότη σε ένα οικονοµικό έτος, φτάνουν τα 10.000 ευρώ και τα έξοδά του ήταν 5.000 ευρώ. Ενταγµένος στο ειδικό καθεστώς, ο αγρότης του παραδείγµατος δικαιούται κατ’ αποκοπή επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 6% των 5.000 ευρώ, ήτοι 300 ευρώ. Με τα ίδια οικονοµικά µεγέθη, ένας αγρότης του κανονικού καθεστώτος, εφόσον πουλούσε µε απαλλαγή φόρου, δικαιούται επιστροφή ΦΠΑ στο 100%, δηλαδή µε το ΦΠΑ στο 24%, 1.200 ευρώ.

Μέχρι σήµερα, το τέλος επιτηδεύµατος, σε συνδυασµό µε τα έξοδα του λογιστή, αποθάρρυναν αρκετούς από την τήρηση βιβλίων, ωστόσο πλέον φαίνεται πως ίσως το φορολογικό περιβάλλον που ισχύει για τις υπόλοιπες οικονοµικές δραστηριότητες, θα µπορούσε σε πολλές  περιπτώσεις να αξιοποιηθεί προς το συµφέρον του αγρότη.

 

Μετατάξεις αγροτών

Η προαιρετική µετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς πραγµατοποιείται:

  από την έναρξη του φορολογικού έτους, µε την υποβολή δήλωσης µεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσµίας τριάντα  ηµερών ή

  κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, µε την υποβολή δήλωσης µεταβολών και ισχύει από την ηµεροµηνία υποβολής της εν λόγω δήλωσης. Συνεπάγεται υποχρέωση παραµονής σε αυτό το καθεστώς για µια τριετία. Εάν η δήλωση µεταβολών υποβληθεί στις αρχές του φορολογικού έτους η τριετία υπολογίζεται από τότε, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση από τις αρχές του επόµενου φορολογικού έτους. Υπάρχει δυνατότητα για µετάταξη του αγρότη στο ειδικό καθεστώς µετά από υποβολή δήλωσης µεταβολών, που µπορεί να υποβληθεί µόνο µετά από την πάροδο της τριετίας και µόνο εφόσον καλύπτει τα κριτήρια του ειδικού καθεστώτος. Για το αντίστροφο, εφόσον ο αγρότης πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς υποβάλει, µόνο από την έναρξη του φορολογικού έτους, δήλωση µεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσµίας 30 ηµερών, δηλαδή µέχρι 30 Ιανουαρίου. 

 

Φόρο ζητά η ΑΑ∆Ε από αµπελουργούς για ενίσχυση αναδιάρθρωσης

Στο µεταξύ, ειδοποίηση από την ΑΑ∆Ε έλαβαν οι δικαιούχοι αµπελουργοί, οι οποίοι υλοποίησαν το 2019 προγράµµατα Αναδιάρθρωσης και µετατροπής αµπελώνων, εισπράττοντας την προβλεπόµενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει της έκτασης και της περιοχής που αναδιάρθρωσαν.

Στο σχετικό µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, η ΑΑ∆Ε αναφέρεται σε όσους εισέπραξαν επιδότηση εκτός των άλλων και αναδιάρθρωση άνω των 5.000 ευρώ, σύµφωνα µε σχετική ενηµέρωση της ΚΕΟΣΟΕ, και τους καλεί να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ως οφείλουν βάσει του άρθρου 47 του ν. 4410/2016. Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, µε το µήνυµα αυτό η ΑΑ∆Ε «εξοµοιώνει την ενίσχυση που λαµβάνουν οι δικαιούχοι για την αναδιάρθρωση του αµπελώνα τους, που τυπικά και ουσιαστικά αφορά ενίσχυση καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα ως εισοδηµατική ενίσχυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: