Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου από Ιούλιο ζητούν οι ιδιοκτήτες
Δύσκολη και δαπανηρή η έκδοσή της εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζουν
Επιπλέον κόστος, αλλά και χρόνο, θα χρειάζονται εφεξής όσοι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται να πουλήσουν ή να μισθώσουν την κατοικία τους. Ο λόγος είναι η έναρξη λειτουργίας της ταυτότητας κτιρίου, για την έκδοση της οποίας υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε ακίνητο, ή ακόμα και 1.000 ευρώ εφόσον υπάρχει κάποια πολεοδομική παράβαση.
Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θεσμοθετήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, ωστόσο μόλις τώρα βρίσκει εφαρμογή και αφού μεσολάβησαν ορισμένες καθοριστικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα το ότι η έκδοσή της είναι υποχρεωτική κυρίως για ακίνητα που μεταβιβάζονται ή εκμισθώνονται για πρώτη φορά. Αρχικά προβλεπόταν η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας εντός πέντε ή επτά ετών (ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου) και ο επανέλεγχός της σε περιοδικά χρονικά διαστήματα.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, η εισαγωγή μιας ακόμα διαδικασίας στις συναλλαγές των ακινήτων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά «αναχώματα» στις αγοραπωλησίες, τουλάχιστον των πρώτων μηνών του 2021. Με βάση τα όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, παρέχεται διάστημα μόλις ενός μήνα στους μηχανικούς, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη σχετική διαδικασία. Από την 1η Φεβρουαρίου όμως η καταχώριση των σχετικών εγγράφων καθίσταται υποχρεωτική, με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) να επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι το μεταβατικό αυτό διάστημα είναι ανεπαρκές, προκειμένου οι μηχανικοί να αποκτήσουν εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Επίσης, κρίνεται αδύνατη η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση πληθώρας δικαιολογητικών εν μέσω πανδημίας και με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ αιτείται την εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, που ήδη συνοδεύονται από πλειάδα δικαιολογητικών και εγγράφων. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, όποιος επιθυμεί θα μπορεί ασφαλώς να προχωράει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και όποιος προτιμά, θα μπορεί να ολοκληρώνει τη συναλλαγή μόνο με τη βεβαίωση μηχανικού (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων).
Με δεδομένο ότι δεν έχει προετοιμαστεί η αγορά (ιδιοκτήτες, μεσίτες κ.λπ.) η παράταση αυτή κρίνεται δικαιολογημένη, προκειμένου να μην «παγώσουν» πλήρως οι συναλλαγές. Σημειωτέον ότι εκτός από την ταυτότητα κτιρίου, από τις αρχές του έτους είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε όλες τις αγγελίες πώλησης και εκμίσθωσης ακινήτων. Θα πρέπει δηλαδή, μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ακινήτου, να αναγράφεται και η ενεργειακή κλάση του.
Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης εκδίδονται κατά το στάδιο της υπογραφής των τελικών συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθούν αρκετές χιλιάδες πιστοποιητικά, προκειμένου να προστεθούν στις υφιστάμενες αγγελίες ακινήτων, ή ακόμα χειρότερα, έως ότου συμβεί αυτό, θα πρέπει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες να «κατεβάσουν» τις σχετικές αγγελίες και να τις αναρτήσουν εκ νέου, όταν υπάρχει και το σχετικό πιστοποιητικό. Για τον λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει και στην περίπτωση αυτή τη χορήγηση εξάμηνης παράτασης, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.
Σκοπός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.
Ακόμη πιο δύσκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου προσθέτει μια σειρά δικαιολογητικών που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα στις συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η οικοδομική άδεια και τα σχέδια που τη συνοδεύουν. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση έκδοσης ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (π.χ. διαμερίσματος) απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η οικοδομική άδεια του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι’ αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Επίσης, στην ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να υπάρχουν το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας ή η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, ο πίνακας χιλιοστών ή και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, ο τίτλος ιδιοκτησίας, η σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια και αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου.
Τα κτίρια της κατηγορίας Ι θα πρέπει να εκδώσουν την ταυτότητα εντός πέντε ετών, ενώ για όλα τα υπόλοιπα η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο. Στην κατηγορία Ι υπάγονται κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών. Επίσης, υπάγονται κτίρια συνάθροισης κοινού (π.χ. θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κι εκθεσιακά κέντρα), όπως επίσης και βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτότητα θα πρέπει να εκδώσουν υποχρεωτικά και τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, ή πλυντήρια αυτοκινήτων, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που στεγάζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητας, οι οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και καταστήματα κράτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου