Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: Έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή

 

Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: Έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

4 Ιανουάριος 2021
Taxheaven.gr



Το Συμβούλιο εξέδωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2020, με γραπτή διαδικασία, την απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και την προσωρινή εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου 2021, εν αναμονή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της σύναψής της με την απόφαση του Συμβουλίου το επόμενο έτος.

Η συμφωνία υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen υπέγραψαν στις Βρυξέλλες εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Boris Johnson υπέγραψε στο Λονδίνο εξ ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την επίσημη υπογραφή, η απόφαση που εκδόθηκε σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή και η ίδια η συμφωνία θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ σε όλες τις γλώσσες και θα εφαρμόζονται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επόμενα βήματα

Το επόμενο έτος, το Συμβούλιο θα εκδώσει την απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του και ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη θέση σε ισχύ.

Ιστορικό

Στις 23 Ιουνίου 2016, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Στις 17 Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης όπως συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ενέκρινε επίσης την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 τα μεσάνυχτα (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και η συμφωνία αποχώρησης τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν στις 2 Μαρτίου 2020.

Τον Ιούνιο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Ως εκ τούτου, η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Απόφαση του Συμβουλίου για την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας  
Σχέδιο συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου  
Σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια των πληροφοριών  
Σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς  
Συμφωνία αποχώρησης, 18 Οκτωβρίου 2019  
Αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη, 17 Οκτωβρίου 2019  
Brexit (γενικές πληροφορίες)
Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ για τη μελλοντική σχέση (γενικές πληροφορίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: