Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η πανδημία "χτύπησε" και τους φορολογικούς ελέγχους το 2020 με τις επιπτώσεις να είναι ορατές στα ταμεία του δημοσίου τα οποία στο σύνολο τους παρουσίασαν καθίζηση το προηγούμενο έτος. Οι έλεγχοι περιορίστηκαν αισθητά καθώς με κλειστή την οικονομία από τον περασμένο Μάρτιο ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος των ελέγχων από τη φορολογική διοίκηση.
Ακόμα και τους μήνες που άνοιξε η αγορά οι έλεγχοι ήταν περιορισμένοι καθώς σε μία οικονομία που έχει σταματήσει να λειτουργεί δεν έχει νόημα να διενεργήσεις ελέγχους και ιδιαίτερα σε λαβωμένες επιχειρήσεις που αναζητούν τον βηματισμό τους.
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν υστέρηση 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί 12,664 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εισπράξεις άνω των 18 δισ. ευρώ
Η ΑΑΔΕ παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο του 2020 στο οποίο αναλύονται οι ετήσιοι στόχοι αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο δεκάμηνο του έτους. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως, αποκαλύπτεται υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 33,3% στο δεκάμηνο σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο ενώ σε σύγκριση με το 2019 η μείωση ξεπερνά το 38%.
Ταυτόχρονα καταγράφεται απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν. Ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο των πεπραγμένων της ΑΑΔΕ είναι οι εισπράξεις από τα πρόστιμα και επιβλήθηκαν μετά τους ελέγχους. Η μείωση είναι συντριπτική και φθάνει το 70,2%
Όπως τονίζεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο: "Δυστυχώς η πανδημία COVID-19 και η λήψη έκτακτων μέτρων ανέτρεψε όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας αλλά και τον σχεδιασμό μας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία covid-19 και κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας υπερβαίνοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η πρωτόγνωρη παγκοσμίως κρίση, υλοποιώντας συνάμα δράσεις για ουσιαστική στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων".
Όπως προαναφέρθηκε οι έλεγχοι βυθίστηκαν. Από 25.100 που είχαν προβλεφθεί για το σύνολο του 2020 διενεργήθηκαν στο δεκάμηνο 16.734 ενώ οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι έφθασαν τους 52.144 όταν ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 67.000.
Αντίθετα οι οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν εισπραχθεί 3,327 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δεκάμηνο όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε εισπράξεις 3,357 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας στο δεκάμηνο του έτους έχει εισπραχθεί το 28,4% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους όταν ο στόχος αφορούσε είσπραξη του 30%. Βέβαια απομένει να εισπραχθεί το υπόλοιπο 72% των οφειλών που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να "ξεφύγει" από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μία ρύθμιση που να καλύπτει πραγματικά τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την υγειονομική κρίσης.
Ειδικότερα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:
1. Διενεργήθηκαν στο δεκάμηνο του έτους 16.734 έλεγχοι όταν σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι (-33,3% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο).
2. Βεβαίωση εσόδων. Βεβαιώθηκα έσοδα ύψοςυς 981,08 εκατ. ευρώ όταν ο ετήσιος στόχος προέβλεπε 1,8 δισ. ευρώ.
3. Στα ταμεία. Σύμφωνα με τον στόχο θα έπρεπε να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά έσοδα από τους ελέγχους ύψος 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα εισπράχθηκαν μόλις 133,95 εκατ. ευρώ
4. Μερικοί Επιτόπιοι έλεγχοι. Είχαν σχεδιαστεί 67.720 επιτόπιοι έλεγχοι και πραγματοποιήθηκαν 52.144 στο δεκάμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου