myCar: 25.000 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει ψηφιακά πινακίδες
Πάνω από 25.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία το όχημα τους, ενώ περισσότεροι από 170.000 έχουν επισκεφτεί την πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Φέτος, λόγω της πανδημίας, η ΑΑΔΕ καλεί τους πολίτες που επιθυμούν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους, να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, μέσω της πλατφόρμας myCar. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι επισκέψεις των πολιτών στις εφορίες, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τις 600.000 ετησίως για αιτήματα ακινησίας, αλλά και επανακυκλοφορίας.
Το myCar εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, κοινωνική επιταγή που το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε αναγκαιότητα εξαιτίας της πανδημίας. Οι πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών αφορούν σε μία δέσμη των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη δύσκολη περίοδο της νόσου Covid-19, για την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου, με σκοπό την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η άυλη συνταγογράφηση, ο μετασχηματισμός των ΚΕΠ, η forma.gov.gr, το Μητρώο Πολιτών κ.α.
Τα πέντε βήματα για την κατάθεση
Διαδικτυακά και με πέντε απλά βήματα μπορούν οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, σε περίπτωση που θα τα θέσουν σε ακινησία. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myCAR η οποία πρόκειται να ανοίξει όταν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.
Τα πέντε βήματα περιγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών οχημάτων.
Οι ιδιοκτήτες αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην αρχική σελίδα των τελών κυκλοφορίας, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:
- να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών
- να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.
Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.
Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».
Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).
Στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι
- το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
- δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.
- Τι θα συμβεί σε περίπτωση παράβασης
Τα πρόστιμα
Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.
Τέλος, οι ιδιοκτήτες αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.
Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ. Ιδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του -σε ακινησία- οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.
ΑΑΔΕ-myCAR: Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία
Προθεσμία έως τις 26 Φεβρουαρίου έχουν όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους και να υποβάλουν δήλωση ακινησίας. Επιβατικά ΙΧ οχήματα και μοτοσυκλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.
Για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να νομοθετηθεί το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να άρουν της ακινησίας των οχημάτων άπαξ εντός του έτους και να πληρώσουν τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες θέλουν να έχουν το αυτοκίνητό τους εντός του 2021.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία μέσα από 11 ερωτήσεις-απαντήσεις.
1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;
Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr ) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
2. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια ΔΟΥ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;
Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας.
Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
3. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη Φορολογία σας ΔΟΥ και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.
4. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;
Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.
5. Έχω επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;
Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ..
6. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση;
Όχι , οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.
7. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;
Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
8. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;
Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.
9. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;
Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
10. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματά μου σε ψηφιακή ακινησία;
Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».
11. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη ΔΟΥ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;
Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ :
α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
η) Πλειστηριασμού του οχήματος
θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου