Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ανοίγει από Δευτέρα όλη η αγορά-Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει

 

Ανοίγει από Δευτέρα όλη η αγορά-Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει

Η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως και από Δευτέρα ανοίγει σχεδόν πλήρως το λιανεμπόριο. Έτσι, θα επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κουρείαΚΤΕΟκαταστήματα προσωπικής υγιεινής και αισθητικήςδιαιτολογικά γραφεία και όλα τα εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών κέντρων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

  • Η μετακίνηση των καταναλωτών στο κατάστημα θα μπορεί να γίνεται με SMS στο 13033 με τον αριθμό 2, όπως ισχύει για σούπερ μάρκετ. Το μήνυμα θα έχει ισχύ για 2 ώρες.
  • Η μέγιστη αναλογία πελατών ανά τ.μ. θα είναι 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. ακόμη και στα εμπορικά κέντρα.
  • Σε περιοχές που είναι επιβαρυμένες και υπάρχουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, όπως η Δυτική Αττική, τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ισχύει προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 8 το βράδυ. Υπογράμμισε πάντως ότι για να έχει επιτυχία το σύστημα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθούν συνωστισμοί. Διαφορετικά τόνισε ότι μπορεί να απαγορευτεί ξανά η λειτουργία των καταστημάτων.

Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάςπαραμένουν άλλες απαγορεύσεις, όπως:

  • Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως 5 το πρωί. Εξαιρούνται για λόγους υγείας ή εργασίας.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη.
  • Απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι υπάρχει συζήτηση για αύξηση των προστίμων αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Σε ότι αφορά τις εκκλησίες, θα ισχύει όριο 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα. Τέλος, ανέφερε ότι τίθενται σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα στο δήμο Αχαρνών ενώ θα γίνει άρση των μέτρων σε Ελευσίνα και Κοζάνη, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας τους.

Νωρίτερα, τα μέλη της επιτροπής η κα Β. Παπαευαγγέλου και ο κ. Γκ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την πορεία της πανδημίας, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, όπως υπήρχε φόβος. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σχετικά σταθερός και έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 55% στο σύνολο της χώρας και 61% στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως χρειάζεται προσοχή στην Αττική, όπου παρατηρείται ελαφριά αύξηση και σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 1/3 των ενεργών κρουσμάτων όλης της χώρας. Πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα σε Δυτική Αττική και Κεντρικό Τομέα, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (δείκτης RT) είναι 0,91, δηλαδή, αρκετά κάτω από το 2, που είναι το κρίσιμο όριο.

Καλή είναι και η εικόνα που υπάρχει από την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα. Ευχάριστα ήταν τα νέα και από τους ελέγχους σε εκπαιδευτικούς, καθώς από τον έλεγχο περίπου 5.000 ατόμων βρέθηκαν θετικά μόνο 7 (ποσοστό θετικότητα μόλις 0,14%).

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Οι ειδικοί τόνισαν ότι είναι κρίσιμοι οι επόμενοι 2 μήνες λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων το επόμενο διάστημα, ώστε να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: