Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Από το 2022 η αύξηση ακατάσχετου

 Από το 2022 η αύξηση ακατάσχετου

Μάριος Χριστοδούλου

A-A+


Αν και ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019, παραμένει δύο χρόνια ανενεργός ● Το πάγωμα των οφειλών και η νέα ρύθμιση των κορονοχρεών τον επαναφέρουν στον σχεδιασμό ● Πώς λειτουργεί και διευκολύνει τους συνεπείς οφειλέτες ● Η συνάρτηση δόσεων και ύψους του λογαριασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news 

Δυο χρόνια ανενεργός συμπληρώνει τον Μάιο ο ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους συνεπείς οφειλέτες που έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επί υφυπουργίας Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, και έχει μείνει στα χαρτιά λόγω τεχνικών προβλημάτων.


Μετά τα μορατόρια πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους για τα πρώτα κορονοχρέη, ύψους 1 δισ. ευρώ, της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου του 2020, ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο του 2022. Τότε δηλαδή που θα αρχίσουν να τρέχουν και οι πληρωμές των «παγωμένων» κορονοχρεών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.


Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κανονικά επρόκειτο να ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου του 2019, όσοι έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τις εντάσσουν σε ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να «χτίσουν» και να αυξήσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχουν πληρώσει δυο δόσεις και θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται προστασία από την Εφορία.



Στην πράξη ο κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός για φορολογούμενους, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις θα δημιουργείται ως εξής:


■ Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δυο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.


■ Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500 x 3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.


■ Αν η δόση (ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις) που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.


■ Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.


■ Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.


■ Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα ή 24/36 δόσεων για επιχειρήσεις), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.


■ Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.


■ Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.


➤ Παράδειγμα: Εστω οφειλέτης με χρέη 11.500 ευρώ στην Εφορία, ο οποίος έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 958,33 ευρώ τον μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα αυξηθεί στα 2.874,99 ευρώ (958,33 ευρώ x 3). Οσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην 6η δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φτάνει τα 3.651,654 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φτάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 4.312,485 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: