ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
ΠΟΜΙΔΑ: Ποιοι πέντε λόγοι εμποδίζουν την είσπραξη των αποζημιώσεων
Από το μέτρο αναστολής των μισθωμάτων
Τα πέντε βασικά προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την επιτυχή καταβολή των χρημάτων που αφορούν τα ανείσπρακτα ενοίκια της πανδημίας, υπενθυμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Πιο συγκεκριμένα, η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη τήρηση όσων κανόνων διέπουν το είδος και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων στο TaxisNet.
Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι η μη αυτόματη μεταφορά και η μη κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεων από τον μηχανισμό πληρωμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών, προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση από το κράτος:
- Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Συγκεκριμένα το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη “My Taxis Net” και στο παράθυρο “Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.
- Η τελευταία εγκύκλιος αναφέρει ρητά ότι «Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.
- Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.
- Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.
- Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως «αδρανής». Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων ισχύει τουλάχιστον έως τα μισθώματα Μαρτίου, τα οποία καλύπτονται σε ποσοστό 80% από την ΑΑΔΕ και τα οποία αφορούν επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου