Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

4,5 δισ. «εξαερώνει» η τρίτη καραντίνα


 


 4,5 δισ. «εξαερώνει» η τρίτη καραντίνα

Μάριος Χριστοδούλου

A-A+


Ισχυρότατο θα είναι το χτύπημα στον τζίρο των επιχειρήσεων ● Στο 10% του ΑΕΠ η ύφεση το πρώτο τρίμηνο, στα 3 δισ. το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος ● Σχεδόν εξαντλήθηκε ήδη ο λογαριασμός 7,5 δισ. του προϋπολογισμού κατά της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news 

Πτώση του τζίρου στην αγορά άνω των 4,5 δισ. ευρώ λόγω συρρίκνωσης της κατανάλωσης, απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, βαθύτερη ύφεση κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα και πλήγμα στα δημοσιονομικά κατά 3 δισ. ευρών φέρνει το τρίτο σκληρό λοκντάουν.


Στο Γενικό Λογιστήριο μπορεί να κινούνται στα τυφλά με τον φετινό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας επί τα χείρω αναθεώρηση των στόχων σε όλα πια τα επίπεδα, όμως μετά τις τόσες -διάσπαρτες και μη- καραντίνες που έχουν προηγηθεί έχουν πλήρη γνώση των απωλειών που έπονται.


Τον Μάρτιο η χώρα κλείνει έναν χρόνο με αυστηρούς περιορισμούς και λουκέτα στην αγορά και η εμπειρία έχει δείξει πως όλα αυτά τα μέτρα προσβάλλουν όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας. Εκτιμάται ότι τρεις εβδομάδες σκληρής καραντίνας θα προκαλέσουν μείωση του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο σε εκείνες που κλείνουν με κρατική εντολή. Το χτύπημα στα ταμεία των επιχειρήσεων θα είναι τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ λόγω του «επιδημιολογικού λουκέτου» και της περικοπής των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά.



Κλάδοι που πλήττονται

Πρόσφατη ανάλυση του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Πετράκη, αναφέρει ότι η επιβολή καραντίνας τύπου Μαρτίου στην Αττική θα πλήξει δραστικά τους τομείς της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, όπου η πτώση θα είναι θεαματική και θα φτάσει το 82%, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (μείωση κατά περίπου 68,5%), αλλά και τις κατασκευές, με υποχώρηση της παραγωγής κατά 64% περίπου.


Από εκεί και πέρα σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες εστίασης, μεταφορές, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες θα υπάρξει μια πτώση κοντά στο 55%. Από αυτή τη διάλυση μαυρίζει η εικόνα της ανεργίας, αφού σύμφωνα με τους οικονομολόγους κάθε μήνα καθολικού λοκντάουν οι άνεργοι αυξάνονται κατά περίπου 15.000, ενώ οι θέσεις εργασίας συρρικνώνονται κατά 50.000.


Οι επιπτώσεις της νέας οικονομικής καραντίνας ανεβάζουν την ύφεση πάνω από το 10% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς εκτιμάται ότι το κόστος του λοκντάουν διάρκειας ενός μήνα είναι 2,5%-3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε απόλυτα ποσά κυμαίνεται από 4,3 δισ. έως 5,1 δισ. ευρώ, αλλά η ζημιά περιορίζεται αναλογικά με το ύψος του κυβερνητικού χρηματοδοτικού πακέτου.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος των μέτρων για τον προϋπολογισμό, συνυπολογιζόμενου του νέου λοκντάουν, ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ το σενάριο για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ για όλο το 2021 δεν υπάρχει καν στον χάρτη, αφού έχουν ήδη αναλωθεί 5,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε δύο αποθεματικά του προϋπολογισμού και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον Απρίλιο που θεωρείται κομβικός μήνας για την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: