Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μετά το Πάσχα αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 

Μετά το Πάσχα αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μετά το Πάσχα αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2020. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι φέτος, εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων του κράτους που διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΑΑΔΕ, θα καθυστερήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατ’ επέκταση της εκκαθάρισής τους. Αυτό σημαίνει ότι και ο φόρος θα καταβληθεί αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουλίου και ενδεχομένως σε 8 μηνιαίες δόσεις όπως έγινε και το προηγούμενο έτος.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι δηλώσεις COVID, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το πρόγραμμα παγίων δαπανών και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η φορολογική διοίκηση δεν επιτρέπουν το άνοιγμα του Taxis. Παράλληλα, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του προηγούμενου έτους, και η μειωμένη προκαταβολή φόρου έως και 100%. Ενα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, αφορά τους νέους ηλικίας 18 ετών που υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive. Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους ή να προχωρήσουν τη μεταβίβαση ακινήτου στο όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στη φορολογία, που σχετίζονται με τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προσμετρηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό για τον προϋπολογισμό μπροστά στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και δεν ξεπερνάει τα 50-100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και μπροστά στην πιθανή αδυναμία πληρωμής των φόρων, η κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει:  

Προκαταβολή φόρου. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100%. Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν το 2020 μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα:

– Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
– Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
– Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
– Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Δεν θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος. 

Τεκμήρια διαβίωσης. Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020 προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: