Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων Ποιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τηρούν απλογραφικά, διπλογραφικά ή απαλλάσσονται



Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων
Ποιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τηρούν απλογραφικά, διπλογραφικά ή απαλλάσσονται
Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων
Οι καταστάσεις με τις συναλλαγές θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
εκτύπωση  

Στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στην αντικατάστασή του με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες ενέργειες στις οποίες έπρεπε να είχε προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει όμως η κατάργηση του ΚΒΣ και ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών;
Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί-λογιστές, ουσιαστικά μιλάμε για απλοποίηση του ΚΒΣ και όχι για πλήρη κατάργησή του, αφού οι βασικές αρχές που διέπουν τον καταργημένο από 1.1.2013 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ή απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων. Στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εντάσσονται οι ημεδαπές και αλλοδαπές ανώνυμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες, καθώς και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες
Σε απλογραφικά βιβλία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών:
  • Ο πράκτορας εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ο πρατηριούχος χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
  • Ο εκμεταλλευτής πλοίου δεύτερης κατηγορίας του άρθρου 3 του Ν. 27/1975.
  • Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και ο πωλητής πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) θέρμανσης.
  • Ο νέος υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών κατά την έναρξη εργασιών του.
Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εκδίδει απόδειξη λιανικής, τουλάχιστον διπλότυπη, για κάθε πώληση αγαθού, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου, ή παροχή υπηρεσίας προς φυσικό πρόσωπο, για την ικανοποίηση ατομικών ή οικογενειακών αναγκών ή προς τα μέλη προμηθευτικού συνεταιρισμού με βάση διατακτικές του ή αλλαγή λιανικώς πωληθέντος αγαθού.
Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων από την αρμόδια ΔΟΥ εντύπων, επί χειρόγραφης έκδοσής τους, ή με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του νόμου 1809/1988 (Α' 222), επί μηχανογραφικής έκδοσης αυτών, και των στοιχείων αξίας λιανικών συναλλαγών για παροχή υπηρεσίας με θεώρηση από την αρμόδια ΔΟΥ.
Κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και ως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία τηρούνται, τα δε στοιχεία, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφών, φυλάσσονται στην επαγγελματική εγκατάσταση που αφορούν και επιδεικνύονται άμεσα στον φορολογικό έλεγχο.
Με γνωστοποίηση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της έδρας του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών μπορεί τα βιβλία να τηρούνται, τα δε στοιχεία, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφών, να φυλάσσονται σε άλλον τόπο, υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύονται στην προθεσμία που ορίζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία, τα στοιχεία, τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών καθώς και τα ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης αυτών κάθε διαχειριστικής περιόδου μπορεί να φυλάσσονται σε οποιονδήποτε τόπο εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας και επιδεικνύονται στην προθεσμία που ορίζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή. Οταν ο τόπος αποθήκευσης ευρίσκεται εκτός Ελλάδας, υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αρμόδια ΔΟΥ πριν από την αποθήκευση τον τόπο αυτόν, καθώς και κάθε μεταβολή του τόπου αυτού.
Ειδικά για τη διαφύλαξη των τιμολογίων εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών οφείλει να μεριμνά για την αποθήκευση των αντιγράφων των τιμολογίων που εκδίδονται από τον ίδιο ή εξ ονόματός του και για λογαριασμό του, από τον πελάτη του ή από τρίτους, καθώς και όλων των τιμολογίων που λαμβάνει.
  • Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών μπορεί να καθορίζει τον τόπο αποθήκευσης, υπό τον όρο να θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, έπειτα από οποιαδήποτε αίτησή τους, τα τιμολόγια ή τις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί, μέσα στις προθεσμίες που τίθενται με την αίτηση των αρχών αυτών, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.


Τα όρια εσόδων

Τα όρια για την ένταξη σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων ορίζονται με βάση το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, ως ακολούθως:

Βιβλία
Aκαθάριστα έσοδα
Απλογραφικά
(Β' Κατηγορίας)
Ως και 1,5 εκατ. ευρώ
Διπλογραφικά
(Γ' Κατηγορίας)
Ανω του 1,5 εκατ. ευρώ

Διασταυρώσεις και απόδειξη συναλλαγών
Θα υποβάλλονται καταστάσεις για τη μηχανογραφική επεξεργασία των πληροφοριών

Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών υποβάλλουν καταστάσεις, για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ υποβάλλουν καταστάσεις μόνο για τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους, που δύνανται να εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους.
Δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές συναλλαγές εφόσον η συνολική αξία, προ ΦΠΑ, ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί γι' αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Οι καταστάσεις υποβάλλονται ως την 25η Ιουνίου κάθε χρόνου με τις συναλλαγές του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.
Οι καταστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι ανωτέρω καταστάσεις δεν υποβάλλονται όταν τα δεδομένα τους διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 3842/2010 (Α' 58).
Για την απόδειξη της συναλλαγής από τον λήπτη φορολογικού στοιχείου που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας 3.000 ευρώ και άνω απαιτείται η τμηματική ή ολική εξόφληση να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Σε περίπτωση εκχώρησης επιταγών τρίτων εκδίδεται άμεσα λογιστική απόδειξη εκχώρησης αξιογράφων, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία των εκχωρουμένων επιταγών.
Με επιταγή του αγοραστή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά και μόνο εξοφλούνται επίσης, μερικά ή ολικά, και τα φορολογικά στοιχεία αξίας 3.000 ευρώ και άνω, που αφορούν αγορές αγροτικών προϊόντων από πρόσωπο που παράγει τα προϊόντα αυτά, καθώς επίσης και το ποσό που αποδίδεται από τον αντιπρόσωπο στον εντολέα, επίσης πρόσωπο που παράγει τα ως άνω αγροτικά προϊόντα, για τις διενεργηθείσες πωλήσεις των προϊόντων αυτών για λογαριασμό του.

Μόνιμος γραμματέας
Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καταργουμένης ταυτοχρόνως της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Συστήνεται επίσης θέση γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος οφείλει να διαμορφώνει και να επικαιροποιεί σε ετήσια βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως επίσης ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και κριτήρια αξιολόγησης των οργανικών μονάδων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του και του προσωπικού τους και να ενημερώνει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών.
Ο ίδιος θα μπορεί να τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να αποφασίζει την πρόωρη λήξη της θητείας τους λόγω μη εκπλήρωσης των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων. Επίσης, θα λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες που υπάγονται στις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: