Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων


Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων

Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων
Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάσθηκε σε σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων και ειδικά τον φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ.
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει 7 έως 9 κλιμάκια και θα εφαρμοσθεί είτε από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είτε με αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ. Στόχος της Διακομματικής Επιτροπής είναι να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά.
Για τα νομικά πρόσωπα ο νέος φόρος επιδιώκεται να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου θα γίνεται διάκριση ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (βιομηχανίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, εμπορικά ακίνητα, κ.α.) και οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν από 3 σε 10.
Όσον αφορά στις αντικειμενικές τιμές, θα επιδιωχθεί η εναρμόνιση τους με τις εμπορικές εντός του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν καθηλωμένες, ενώ θα επεκταθούν και σε περιοχές που σήμερα δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Ο ενιαίος φόρος θα εφαρμοσθεί και στα αγροτεμάχια, όχι ωστόσο καθολικά καθώς θα υπάρξουν εξαιρέσεις και απαλλαγές.



Για το ίδιο θέμα το newsit αναφέρει.

Προς κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα ακίνητα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα συζητήθηκε και στην σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας.

Αυτό που επίσης αποφασίσθηκε είναι το πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Όμως συζητήθηκε να επεκταθεί σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα,.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλειδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. 

Στη συνέχεια θα υπάρχουν περίπου οκτώ κλιμάκια.

Για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθούν 10 συντελεστές αντί 3 που ισχύει σήμερα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α.Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α.Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ.Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις τελικές λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τον ΦΑΠ και τις εκκρεμείς εισπράξεις φόρων.

«Παγώνει» η φορολόγηση των εφάπαξ - Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το φόρο των ακινήτων

Πηγή: «Παγώνει» η φορολόγηση των εφάπαξ - Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το φόρο των ακινήτων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76965#ixzz2CP65I18G



Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Αρχηγών για το νέο Φόρο Κατοχής Ακινήτων, καθώς η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε εκ νέου, δεν κατόρθωσε να καταλήξει στη τελική εισήγηση για τη κλίμακα του Ενιαίου Φόρου, με δεδομένο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις για το εάν πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2013 δεν πρόκειται να γίνει αύξηση αντικειμενικών αξιών, παρά μόνο επέκταση του συστήματος σε περιοχές που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τελικά ισχύσει αφορολόγητο αυτό δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ τα κλιμάκια του νέου Φόρου ενδέχεται να φτάσουν στα 9, με ανοικτό ακόμα το ύψος του ανώτατου συντελεστή. Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, αυτά θα υπαχθούν στο νέο Ενιαίο Φόρο, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων εξαιρέσεων.

Στα νομικά πρόσωπα, για τα οποία ισχύουν σήμερα τρεις διαφορετικοί συντελεστές (0,1%, 0,3% και 0,6%), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι συντελεστές μπορεί να φτάσουν στους δέκα (!!!), έτσι να καλύπτουν τις διαφοροποιήσεις των νομικών προσώπων αλλά και τις διαφορετικές χρήσεις των ακινήτων τους.

Αυτό που προκαλεί, πάντως, προβληματισμό είναι το κατά πόσο θα περάσει το νέο πλαίσιο από τη Τρόικα, καθώς τα 3 δισ. ευρώ που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εξασφαλιστούν από την ενοποίηση του Τέλους Ακινήτων και του ΦΑΠ, θα διασφαλιστούν με τη... βοήθεια όλων των εκκρεμών εισπράξεων φόρων επί των ακινήτων.

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων», σημείωσαν κύκλοι του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, μετά από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σενάρια επιβολής φόρου στα εφάπαξ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ότι τελικά η σχετική εισήγηση θα «παγώσει».



Πηγή: «Παγώνει» η φορολόγηση των εφάπαξ - Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το φόρο των ακινήτων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76965#ixzz2CP6EN4Mh



Δεν υπάρχουν σχόλια: