Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Διπλάσια η μερική απασχόληση το 2012


Παν. Πατρών: Διπλάσια η μερική απασχόληση το 2012

Παν. Πατρών: Διπλάσια η μερική απασχόληση το 2012
Δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις από την εφαρμογή των Μνημονίων καταγράφει η έρευνα που έκανε ομάδα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από τους κ.κ. Ανδρουλάκη Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή, Οικονομάκη Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή, Ζησιμόπουλο Ιωάννη, υποψήφιο Διδάκτορα και Καρολίδη Γεώργιο, υποψήφιο Διδάκτορα, παρατήρησε αύξηση της μερικής απασχόλησης, ραγδαία μεταβολή των όρων εργασίας εις βάρος του εργαζόμενου και μεγάλη ανασφάλεια ακόμα και όσον εργάζονται.
Η μερική απασχόληση υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2008, που θεωρείται έτος εκκίνησης της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, για το έτος 2012 διαμορφώνεται στο 18%, αντί 7,9% το 2008 και 9% στο 2011.
Ακόμη, σχεδόν ένας στους δύο απασχολούμενους (48%) αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του.
Στην έρευνα αποτυπώνεται σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου.
Αντίστοιχα, το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης.
Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας προκειμένου να μεταβληθούν οι όροι απασχόλησης είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: