Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σταδιακή νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών το 2014


ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Σταδιακή νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών το 2014

Την περαιτέρω μείωση (μετά την κατάργηση του 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας) των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κατά επιπλέον 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, καλείται να νομοθετήσει μέσα στο 2013 η κυβέρνηση και να εφαρμόσει σταδιακά το 2014.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στην έκθεση της τρόικας με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν στη διετία 2013 - 2014 και παρά τη διψήφια (άνω του 15%) μείωση των εσόδων των Ταμείων από εισφορές εξαιτίας της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών (που αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2013 καθώς παραμένει ο στόχος για «μείωση κατά επιπλέον 15% του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έως το 2014»).
Για τη διατήρηση μιας... ισορροπίας μεταξύ των εισφορών και των παροχών των Ταμείων (μετά τις μειώσεις των συντάξεων) η τρόικα ζητά να ενταθούν τα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας μέσω του ΣΕΠΕ και να διευρυνθεί η βάση όσων καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό, όπως τονίζεται, θα συμβάλλει και η προωθούμενη ταυτόχρονη καταβολή (και ηλεκτρονική παρακολούθηση) των μισθών, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των εισφορών από τις επιχειρήσεις.
Εγκαταλείπεται οριστικά, ωστόσο, «λόγω πρακτικών προβλημάτων και αντιδράσεων» η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας που θα έδινε ως «μπόνους» στους συνεπείς εργοδότες έκπτωση στις εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: