Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Στο κυνήγι των αποδείξεων οι φορολογούμενοι για λιγότερους φόρους


ΕΦΟΡΙΑ

Στο κυνήγι των αποδείξεων οι φορολογούμενοι για λιγότερους φόρους

Στο κυνήγι των αποδείξεων οι φορολογούμενοι για λιγότερους φόρους
Της Μαρίας Βουργάνα
Αποδείξεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Όχι όμως για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά για να εξασφαλίσουν τη σταθερή έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα και το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Το μέτρο των αποδείξεων δεν θα αλλάξει. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.
Όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 6.250 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις π.χ. 5.500 ευρώ τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 75 ευρώ (6.250 - 5.500 = 750 Χ 10% = 75).
Τελικό στάδιο
Η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει εισέλθει πλέον στο τελικό στάδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι νέες ρυθμίσεις που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπουν:
1. Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Ειδικότερα, το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%. Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και θα προκαλεί εμμέσως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ. Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.
2. Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.
3. Κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών. Θα πάψουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας αφαιρείται το 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
4. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέχρι και 37% στις κατοικίες και μέχρι 44% στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Επίσης προτείνεται η μείωση 25% για τα σκάφη ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη μείωση της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης σε 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για το άγαμο και σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
5. Θέσπιση μίνι φορολογικής κλίμακας με δυο συντελεστές 26% και 33% στα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Το αφορολόγητο όριο καταργείται και γι' αυτούς τους φορολογούμενους. Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.
Φοροδιαφυγή
«Παράδεισος» η Ελλάδα για off shore
άρτι» φοροδιαφυγής από τις off shore εταιρείες δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καθώς ελάχιστες από τις 16.580 εταιρείες, που φέρονται να είναι ενεργές, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, ενώ τα κέρδη που δηλώνουν εμφανίζουν συνεχή μείωση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκου Τσούκαλη σχετικά με «την ασυλία» για τις offshore στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές, σημειώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο taxis, υπάρχουν 21.065 αλλοδαπές εταιρείες εκ των οποίων είναι ενεργές 16.580 εταιρείες. Οι αλλοδαπές εταιρείες που κατέχουν ακίνητα (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν κάθε χρόνο ετήσιο φόρο, ο οποίος ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι το 2010 επέβαλαν τη σχετική δήλωση απόδοσης του φόρου 1.177 offshore εταιρείες, το 2011 υπέβαλαν δήλωση οι 998 και το 2012 μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 965 δηλώσεις. Πριν το 2010 οι εταιρείες που υπέβαλλαν κατ' έτος τη σχετική δήλωση κυμαίνονταν από 201 έως 411. Από το 2003 που επιβλήθηκε ο φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε offshore, έχουν συνολικά εισπραχθεί 28,8 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο συντελεστής του φόρου ακινήτων (από το 3% στο 15%), οδηγώντας προφανώς πολλούς στην απόφαση να μην υποβάλουν δήλωση ή να μεταβιβάσουν τα ακίνητά από την offshore στο όνομά τους. Οι παραπάνω αριθμοί -σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών- είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των offshore εταιρειών που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα.
Η ιδιοκτησία offshore στην οποία ανήκουν ακίνητα είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος στην Ελλάδα προκειμένου οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων να αποκρύψουν την ταυτότητά τους από τις φορολογικές αρχές, αλλά και να γλιτώσουν μια σειρά από φόρους κατά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων (π.χ. κληρονομιές, δωρεές, πώληση).


Θα μαζεύουμε αποδείξεις και το 2013
Θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η έκπωση φόρου των 1.950 ευρώ
Θα μαζεύουμε αποδείξεις και το 2013
εκτύπωση  

Στο... χόμπι της συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να φυλάσσουν σπίτι τους, θα επιδοθούν και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο διατηρεί το μέτρο. Το μέτρο δεν θα συνδέεται με το αφορολόγητο, δεδομένου ότι αυτό καταργείται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Καθημερινή», το Σάββατο, οι αποδείξεις θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθεί η έκπτωση των 1.950 ευρώ από τον τελικό φόρο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα βαίνει μειούμενη όσο το εισόδημα αυξάνεται.

Οι ζητούμενες αποδείξεις ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος, όπως και το προηγούμενο έτος.

Όσοι δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει.

Όσοι δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης (δηλαδή όσοι έχουν εισδήματα άνω των 48.000 ευρώ) θα πληρώσουν επίσης πέναλτι 10% επί της διαφοράς, εφόσον δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: