Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:05
Η Ελλάδα στην ουρά της εφορίας αναστενάζει–Ιστορίες καθημερινής τρέλας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ουρές ατελείωτες και χθες στις εφορίες. Καθημερινό το φαινόμενο παραδέχονται οι υπάλληλοι. «Μα γιατί;» απορούν οι μη γνωρίζοντες. Αφού η εφορία έγινε «ηλεκτρονική» για τη διευκόλυνση του πολίτη και οι Δ.Ο.Υ άρχισαν να κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Κι όμως, αν οι μη γνωρίζοντες παρατηρούσαν ποιο προσεκτικά τι έκανε και χθες όλος αυτός ο κόσμος, θα καταλάβαιναν ότι απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από το να αποκτήσουμε ένα σύστημα που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη. Τα ακόλουθα περιστατικά πείθουν:
Ιστορία Νο 1:
H fmovoice.gr έχει αναδείξει από τη Δευτέρα το πρόβλημα με τις πληρωμές των φόρων. Πληρώνουν οι φορολογούμενοι τη δόση από τον φόρο εισοδήματος, τον Φ.Π.Α και την 1η δόση από τον ΦΑΠ και στο σύστημα του Taxis εμφανίζονται να χρωστούν. Κι όχι μόνον αυτό. Τους έχουν φορτώσει και με προσαυξήσεις 1%. Τετάρτη πρωί, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις υποσχέσεις του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα (σ.σ διανύουμε ήδη την 3η ημέρα και ενώ υποτίθεται ότι έχει δοθεί παράταση στις πληρωμές ΦΑΠ και φόρου εισοδήματος μέχρι την Παρασκευή). Και όλοι αυτοί που θέλουν φορολογική ενημερότητα για να κάνουν τη δουλειά τους;
«Θα πρέπει να πάνε στην εφορία με το παραστατικό πληρωμής ανά χείρας για να πείσουν τον υπάλληλο ότι πλήρωσαν και ότι αυτό που βλέπει στην οθόνη του δεν είναι η πραγματικότητα» είναι, εμμέσως πλην σαφώς, η απάντηση που δίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας εσόδων. Να λοιπόν τι πρέπει να κάνει σήμερα ο νομοταγής φορολογούμενος που κατέβαλε εγκαίρως την 1η δόση: να παρατήσει τη δουλειά του, να βρει το χαρτί της τράπεζας που να αποδεικνύει την πληρωμή (αν μάλιστα πλήρωσε μέσω internet πρέπει και να τυπώσει τη σχετική απόδειξη) και να στηθεί στην εφορία για να αποδείξει το αυτονόητο. Να μην ανησυχεί όμως. Στην εφορία θα έχει αρκετή παρέα.
Ιστορία Νο2:
Θέμα των ημερών, οι κλήσεις που κάνει η εφορία στους φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους για να προσκομίσουν τα χαρτιά στην εφορία. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν απέναντι από τον υπάλληλο είτε στο τμήμα ελέγχου είτε στο τμήμα του εισοδήματος και να αποδείξουν ότι αυτά που εμφανίζονται στα έντυπα Ε1 και Ε3 ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το πόσο θα διαρκέσει ο έλεγχος, εξαρτάται από τη διάθεσή του υπαλλήλου. Οι λογιστές διηγούνται απίστευτες ιστορίες. Άλλοι ζητάνε τις αποδείξεις λιανικής (ναι τη σακούλα με τα αμέτρητα μισοσβησμένα χαρτάκια) για να ελέγξουν αν ανταποκρίνεται το ποσό του κωδικού 049 στην πραγματικότητα.
Άλλοι ζητάνε λογαριασμούς της ΔΕΗ (!) για να διαπιστώσουν αν έχει αναγραφεί σωστά ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Άλλοι δεν ελέγχουν απολύτως τίποτα απηυδισμένοι για το γεγονός ότι αντί να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους, κάθονται να ξεφυλλίζουν βεβαιώσεις εργοδοτών και ιατρικές αποδείξεις. Περιορίζονται σε μια γρήγορα ματιά βεβαιώσεων, δικαιολογητικών τραπεζών και αυτό είναι άλλο. Η δήλωση, στοιβάζεται μαζί με εκατοντάδες άλλες και «περιμένει» να εκκαθαριστεί. Το να κάνει η εφορία ελέγχους είναι δικαίωμά της και σωστά πράττει.
Αλλού είναι το ζήτημα: αλήθεια με ποια κριτήρια μας καλούν για έλεγχο; Φορολογούμενος στήθηκε στην ουρά γιατί εμφάνισε εισοδήματα από «μπλοκάκι». Ήθελε, λέει, η εφορία να ελέγξει από πού προέρχεται η παρακράτηση φόρου του 20%. Και ανακύπτει το ερώτημα: δεν υποβάλλει και ο εργοδότης δήλωση εμφανίζοντας τον ΑΦΜ του συνεργάτη και το ποσό που απέδωσε στην εφορία; Γιατί δεν κάνει η εφορία μόνη της τον έλεγχο και πρέπει να τρέχει ο φορολογούμενος με τα χαρτιά; Δεν έκατσε ο φορολογούμενος να αναγράψει έναν προς έναν τους ΑΦΜ για να βοηθήσει στον έλεγχο; Από την άλλη, φορολογούμενος με εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ και τεκμήρια αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ δεν εκλήθη. Και είναι να αναρωτιέται κανείς. Δεν την ενδιαφέρει την εφορία από πού προέρχεται όλη αυτή η «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» που έχει γίνει κεντρικό εργαλείο στα χέρια των λογιστών για να εξουδετερώσουν τα τεκμήρια;
Την κατάληξη της ιστορίας τη γνωρίζουμε από τώρα. Κόσμος θα συνεχίσει να προσέρχεται στις εφορίες με τα δικαιολογητικά ανά χείρας. Η εκκαθάριση της δήλωσής του θα γίνει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και ολόκληρο το ποσό του φόρου θα πρέπει να το πληρώσει σε μια δόση. Μετά θα τρέχει στην τράπεζα για να παρακαλέσει να του το «φορτώσουν» στην πιστωτική κάρτα προκειμένου να το καταβάλλει σε έξι ή εννέα δόσεις, εφόσον βέβαια η κάρτα του έχει το αντίστοιχο υπόλοιπο.
Ιστορίες υπάρχουν κι άλλες. Μια απλή επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ αρκεί για να στις διηγηθούν. Εκεί θα βρεις τον φτωχό που του ήρθε να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ και από προχθές τον στέλνουν στην εφορία για να …παρακαλέσει για ευνοϊκότερη μεταχείριση. (ναι να παρακαλέσει διότι σαφής απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που να αναφέρει ποιος δικαιούται τι δεν έχει βγει). Εκεί θα βρεις και τον φορολογούμενο που έκανε λάθος στη δήλωση και τρέχει τώρα για να κάνει τροποποιητική στο Ε1 και στο Ε9. Του είπαν ότι θα γίνεται αυτή η διαδικασία ηλεκτρονικά αλλά ακόμη τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Από μέσα Σεπτέμβρη και βλέπουμε. Άρα πρέπει να διαλέξει: καθυστερεί και φορτώνεται προσαυξήσεις ή περιμένει να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα;
Και μην ανησυχείτε. Ιστορίες θα υπάρξουν κι άλλες. Έρχεται το Ε9…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου