Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Όλα του Ε9 δύσκολα - Το e-μπάχαλο και τα σενάρια για παράταση

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 09:47

Όλα του Ε9 δύσκολα - Το e-μπάχαλο και τα σενάρια για παράταση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Όλα του Ε9 δύσκολα - Το e-μπάχαλο και τα σενάρια για παράταση
Ασθμαίνοντας φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί ανά την επικράτεια, κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Τώρα, καλούνται να ανταπεξέλθουν και στον «εφιάλτη» που λέγεται Ε9 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Άλλη μια ιστορία… φορολογικής τρέλας.
Γράφει:  
Ας ξεκινήσουμε από τις τεχνικές δυσκολίες. Ανταποκρινόμενος στα παράπονα για καθυστέρηση του μηχανισμού ηλεκτρονικής υποβολής και για «πτώση» του συστήματος, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, απάντησε πριν από λίγο μέσω twitter ότι υπάρχει πρόβλημα με την γραμμή του ΟΤΕ και αναζητείται λύση σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Τώρα γιατί η λύση δεν έχει βρεθεί τόσο καιρό αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ανέμενε ότι θα υπάρξει…traffic στην εφαρμογή του Ε9 είναι άλλο ζήτημα.
Στις καθυστερήσεις των γραμμών έρχονται να προστεθούν και τα κενά στο περιεχόμενο της ηλεκτρονικής βάσης του περιουσιολογίου. Αγροτεμάχια που δηλώθηκαν κανονικότατα τα προηγούμενα χρόνια (και ειδικά στην απογραφή του 2005) δεν εμφανίζονται στη βάση δεδομένων. Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει ξανά από την αρχή να αναζητήσουν συμβόλαια, αποδοχές κληρονομιάς και άλλα έγγραφα για να συμπληρώσουν το απαιτητικό ηλεκτρονικό έντυπο. Και να ήταν μόνο αυτό. Η μία μετά την άλλη καταφτάνουν οι καταγγελίες ότι οι «χάρτες» του ηλεκτρονικού συστήματος είναι παλιοί με αποτέλεσμα τα κτίσματα να εμφανίζονται σε διαφορετικό δρόμο από αυτό στον οποίο πραγματικά είναι. Η οδός Κάστορος έχει γίνει οδός Καστοριάς και πάει λέγοντας.
Ο αριθμός των φορολογουμένων που πρέπει να κάνουν Ε9 είναι τεράστιος ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σπεύσουν. Πρέπει να κάνουν δήλωση:
1. Όσοι βρήκαν λάθος στο εκκαθαριστικό του ΦΑΠ έτους 2011 και 2012. Προφανώς το λάθος εξακολουθεί να υφίσταται και πρέπει να διορθωθεί καθώς βάσει των όσων θα δηλωθούν τώρα, θα υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013
2. Όσοι έχουν αγροτεμάχιο είτε το έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν είτε όχι.
3. Όσοι έκαναν οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012.
4. Όσοι έχουν υποψία ότι κάτι μπορεί να έχει πάει στραβά με την εικόνα τους στο περιουσιολόγιο.
Στον κατάλογο των δυσκολιών προστίθεται και το γεγονός ότι η δήλωση υποβάλλεται πλέον ξεχωριστά από τον σύζυγο και τη σύζυγο. Το ζητούμενο ήταν η σύζυγος να μην έχει εικόνα για τα ακίνητα του συζύγου εφόσον το επιθυμεί και το αντίθετο. Έλα όμως που αν η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxis η δήλωσή της θα πρέπει να γίνει με τους κωδικούς του συζύγου.
Η συζήτηση για παράταση έχει ήδη ανοίξει. Επειδή όμως η τρόικα θα έχει φτάσει στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ πιθανό να μην ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Απλώς το σύστημα να παραμείνει ανοικτό για τις υποβολές των δηλώσεων χωρίς ο φορολογούμενος να φορτωθεί με πρόστιμο αν παρέλθει η προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου. Αναμένονται ανακοινώσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: