Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

«Παγωμένος» ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης - Aλλάζουν τα κριτήρια του επιδόματος

«Παγωμένος» ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης - Aλλάζουν τα κριτήρια του επιδόματος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
«Παγωμένος» ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης - Aλλάζουν τα κριτήρια του επιδόματος
Ούτε να ακούει δεν θέλει ο υπουργός Οικονομικών για μειώσεις φόρων –πόσο μάλλον στο πετρέλαιο θέρμανσης- εν' όψει της έλευσης της τρόικας. Σε τι λοιπόν μπορούν να προσβλέπουν οι καταναλωτές; Στην καλύτερη περίπτωση σε μια «διόρθωση» των κριτηρίων βάσει των οποίων θ' αποφασίζεται ποιος θα πάρει επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο θέρμανσης και ποιος όχι. Σε διαφορετική περίπτωση, σε έναν ακόμη «παγωμένο» χειμώνα...
Γράφει:  
Η δήλωσή του κ. Στουρνάρα στην «Καθημερινή» είναι σαφής: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών».
Γιατί τέτοια επιμονή του υπουργού Οικονομικών ειδικά για έναν φόρο ο οποίος άνοιξε «τρύπα» περίπου 300 εκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό; Οι υπηρεσίες του υπουργείου αναμένουν –και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα- ότι φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης θα είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, είτε μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είτε όχι. Οι λόγοι;
· Στη σεζόν Οκτώβριος 2012 - Απρίλιος 2013, καταναλώθηκε κατά κύριο λόγο, το πετρέλαιο που είχαν «στοκάρει» οι καταναλωτές από τον Απρίλιο του 2012, αγοράζοντάς σε τιμές της τάξεως του ενός ευρώ το λίτρο. Αυτά τα «φθηνά» αποθέματα πλέον έχουν τελειώσει. Έτσι, όσοι θα ζεσταθούν και φέτος με πετρέλαιο, θα υποχρεωθούν να αγοράσουν καθώς πλέον οι δεξαμενές είναι άδειες.
· Χιλιάδες καταναλωτές που στράφηκαν στις ηλεκτρικές συσκευές, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ η οποία τιμωρεί με αυξημένες χρεώσεις όσους υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ 3000 κιλοβατώρες). Φέτος, η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη καθώς για ολόκληρο το χειμώνα θα ισχύουν τόσο τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ όσο και οι αυξημένες χρεώσεις στο τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το ύψος του οποίου συνδέεται με την κατανάλωση.
· Οι καταναλωτές φέτος, έχουν καλύτερη εικόνα για τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε ειδοποιητήρια σε περίπου 140.000 δικαιούχους, το ποσό για το επίδομα θέρμανσης έμεινε αδιάθετο.
Ειδικά για τη διαδικασία επιστροφής φόρου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να επιτραπεί και στους έχοντες την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο, να το πράξουν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να απαλειφθεί είτε να διευρυνθεί το περιουσιακό κριτήριο το οποίο απέκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Πρόκειται για ένα κριτήριο χωρίς νόημα καθώς στην πραγματικότητα αποκλείει από την επιστροφή φόρου καταναλωτές που έτυχε να κληρονομήσουν κάποια ακίνητα χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν και την αγοραστική δυνατότητα να γεμίσουν τη δεξαμενή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: