Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σαφάρι για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που... ξέχασαν τον ΦΠΑ και τον ΦΑΠ

Σαφάρι για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που... ξέχασαν τον ΦΠΑ και τον ΦΑΠ

Σαφάρι για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που... ξέχασαν τον ΦΠΑ και τον ΦΑΠ

04.09.2013 10:58
Εντατικό σαφάρι ξεκινούν οι ελεγκτές του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ του 2012, του ελεύθερους επαγγελματίες που... ξέχασαν τον ΦΠΑ, αλλά και τους 50.000 που δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση.
Ετσι με εντολή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη καλείται η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης να ελέγξει τους 25.000 υπόχρεους σε ΦΑΠ και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση λογαριασμών.
Την ίδια ώρα η κατάσταση με τη μη απόδοση του ΦΠΑ παραμένει απογοητευτική, αφού το επτάμηνο έπρεπε να υποβληθούν 2.676.769 δηλώσεις, αλλά υποβλήθηκαν 2.092.927 κάτι που σημαίνει πως 582.842 ή ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υπέβαλε δήλωση.
Μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη θα ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι για να εντοπιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που... ξέχασαν τον ΦΠΑ.
50.000 δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση
Οσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, χθες υποβλήθηκαν 20.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις και απομένουν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ακόμα 40.000 - 50.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οπως αναφέρει και η Καθημερινή ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» «ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των φορολογουμένων. Και αυτό διότι φέτος για πρώτη φορά καλούνται όλοι να υποβάλουν δήλωση ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση δεν γνώριζαν ότι φέτος υποχρεούνται να το πράξουν και μάλιστα ηλεκτρονικά. Θα εντοπιστούν όταν υποβάλλουν αίτηση για προνοιακά επιδόματα».
Οι έλεγχοι και κατασχέσεις για τον ΦΑΠ
Από τριπλό έλεγχο θα περάσουν οι εφορίες τους περίπου 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ να μην έχουν πληρώσει τον ΦΑΠ του 2010. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, οι Δ.Ο.Υ. θα ελέγξουν το αρχείο με τους φερόμενους ως οφειλέτες και θα το αντιπαραβάλουν ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ με τα στοιχεία όσων έχουν κάνει τροποποιητικές ή ανακλητικές δηλώσεις ΦΑΠ, έτσι ώστε να μην πέσουν "καμπάνες" επί δικαίων και αδίκων.
Μετά από την επικαιροποίηση του αρχείου αυτών των οφειλετών, τον λόγο θα έχει η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ξεκινήσει από τους μεγαλοοφειλέτες ΦΑΠ, εφαρμόζοντας όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις, δηλαδή ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με όσους εμφανίζονται να χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά όσο θα προχωρά η διαδικασία ο πήχης θα χαμηλώνει. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι ΦΑΠ για το 2010 ήταν περίπου 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εισπραξιμότητα επί του φόρου έφτασε στο 74%, έναντι 66% των προηγούμενων ετών και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.


Πηγή: Σαφάρι για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που... ξέχασαν τον ΦΠΑ και τον ΦΑΠ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/120528#ixzz2dulXET7F

Δεν υπάρχουν σχόλια: