Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο

Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Έρχεται ο Φόρος (μικρής) Ακίνητης Περιουσίας – Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο
Καμία εξαίρεση, κανένα αφορολόγητο. Όλοι θα πληρώνουμε από το 1ο τετραγωνικό τόσο της πρώτης όσο και της …51ης κατοικίας. Μάλιστα, στον  τρόπο υπολογισμού που θα προβλέπει ο καινούργιος Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας –θα επιβληθεί από 1/1/2014 εφόσον συμφωνήσει η τρόικα με τον …λογαριασμό- δεν θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας του καθενός. Ο φόρος θα υπολογίζεται με το …κομμάτι κάτι που ασφαλώς μοιράζει χαμόγελα ικανοποίησης στους περίπου 500.000 μεγαλοιδιοκτήτες της χώρας. Ο λόγος; Προφανής. Τα χρήματα που αυτοί πλήρωναν μέχρι σήμερα στην εφορία μέσω του ΦΜΑΠ, τώρα θα τραβηχτούν από τις τσέπες πέντε εκατομμυρίων μικροιδιοκτητών.
Γράφει:  
Υπάρχουν δύο τρόποι να επιβάλλεις φόρο κατοχής ακινήτων όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία. Ο πρώτος, είναι αυτός που εφαρμόστηκε από το 1997 στην Ελλάδα -με εξαίρεση το 2008 και το 2009 που έγινε ένα … διάλειμμα με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας- μέχρι και σήμερα. Τι προβλέπει αυτό το σύστημα; Προσθέτεις την αξία όλων των ακινήτων που έχει κάποιος στην κατοχή του και υπολογίζεις τον φόρο με βάση μια κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των ακινήτων, τόσο υψηλότερος είναι και ο συντελεστής που εφαρμόζεται έτσι ώστε ο έχων και κατέχων να επιβαρύνεται –αναλογικά και όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς- περισσότερο. Ταυτόχρονα, αυτός ο τρόπος υπολογισμού προβλέπει αφορολόγητο προκειμένου να προστατεύεται η μικρή ακίνητη περιουσία. Στην Ελλάδα, αυτό το αφορολόγητο ανέκαθεν υπερέβαινε τα 200.000 ευρώ με αποτέλεσμα οι υπόχρεοι σε καταβολή φόρου να μην υπερβαίνουν τους 500.000 ανά έτος. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού ισχύει και σήμερα για τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013. Πολύς ο θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης για το ύψος της επιβάρυνσης –το οποίο πράγματι είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες Έλληνες δεδομένου ότι σε μια χρονιά πρέπει να πληρωθούν φόροι τριών και τεσσάρων ετών- στην πραγματικότητα όμως η συζήτηση αφορά τον έναν στους 10.
Ο δεύτερος τρόπος υπολογισμού είναι αυτός που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση από την 1/1/2014. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία η οποία συνοψίζεται στο εξής: αν δεν μπορούμε να πάρουμε πολλά από λίγους, να πάρουμε λιγότερα (σε καμία περίπτωση λίγα) από πολλούς. Έτσι, όταν σε λίγες ημέρες θα δούμε το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων στη Βουλή, θα αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μονιμοποίηση του «χαρατσιού της ΔΕΗ». Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος διαφυγής. Δεν θα μπορείς να διακόψεις την ηλεκτροδότηση για να μην πληρώσεις. Εφόσον το ακίνητο θα εμφανίζεται στο Ε9, αμέσως θα υπολογίζεται και ο φόρος που αναλογεί. Επίσης, δεν θα έχει καμία σημασία πόσα ακίνητα έχει ο καθένας στην κατοχή του. Ο φόρος θα προκύπτει με το …κομμάτι. Μάλιστα, ήδη το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί –μέσω του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ- να εντοπίσει τους συνιδιοκτήτες των ακινήτων έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει που ακριβώς θα επιβάλλει τον φόρο (σ.σ από τον νέο νόμο θα φανεί αν η επιβάρυνση θα πέφτει στις πλάτες αυτού που έχει την επικαρπία ή αν θα ακολουθεί και τον έχοντα την ψιλή κυριότητα).
Για τον μικροιδιοκτήτη η νέα πραγματικότητα θα είναι αρκετά απλή και πολύ επώδυνη. Από εδώ και στο εξής θα τον ακολουθεί ένας φόρος ο οποίος θα υπολογίζεται με το τετραγωνικό. Όσο μεγαλύτερο το σπίτι, τόσο περισσότερος και ο φόρος. Το ποσό θα κυμαίνεται από 3 έως 22 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης και την παλαιότητα. Προσοχή όμως: η κλίμακα με τις τιμές ανά τετραγωνικό δεν έχει κλειδώσει. Διότι η τρόικα επιβάλλει τον εξής απίστευτο κανόνα: «αν εκτιμήσουμε ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του νέου φόρου είναι 70%, θα ανεβάσουμε τις τιμές ανά τετραγωνικό προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα έσοδα». Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κάνει υπολογισμούς με ποσοστό εισπραξιμότητας 80%. Σε ποιο ποσοστό θα κλειδώσει η συμφωνία, θα φανεί εντός του Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη συζήτηση αναδεικνύει τον παραλογισμό στον τρόπο επιβολής των φόρων. Κριτήριο δεν είναι το πόσο πρέπει να επιβαρυνθεί η ακίνητη περιουσία (με βάση τη διεθνή εμπειρία, την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην κτηματαγορά, τις αντοχές των ιδιοκτητών, τα κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν) αλλά το πόσα χρήματα πρέπει να εισπραχθούν.
Για τον μεγαλοιδιοκτήτη η επόμενη ημέρα θα είναι σαφώς καλύτερη. Ένα και μόνο επιχείρημα. Σήμερα, ο ΦΑΠ υπολογίζεται με συντελεστές που φτάνουν και στο 0,8%. Δηλαδή, ένας μεγαλοιδιοκτήτης, εκτός των άλλων έχει και ένα ακίνητο σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτός, με το ισχύον σύστημα πληρώνει για το συγκεκριμένο ακίνητο  8 ευρώ το τετραγωνικό. Με το καινούργιο σύστημα, θα πληρώνει δύο ή τρία ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, με το νέο σύστημα, κανένα ακίνητο δεν θα φορολογείται με συντελεστή ανώτερο του 0,3-0,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: